RIZNICA ZDRAVLJA: Med jača i štiti imunološki sistem

Med kao izuzetno zdrava namirnica štiti naš imunološki sistem, a ima i niz drugih zdravstvenih prednosti.

Možete da ga dodajete poslasticama, salatama ili da njime zasladite čaj i druge napitke. Osim što je odličnog ukusa, med sadrži antioksidanse, smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova, a kako ima i antibakterijska svojstva može da ubrza zarastanje rana.

Antioksidativna svojstva

Antioksidansi su supstance koje se bore protiv slobodnih radikala u telu. Slobodni radikali su hemikalije proizvedene telesnim procesima poput metabolizma hrane ili iz spoljnih izvora poput različitih vrsta zagađenja.

U velikim količinama oni mogu oštetiti genetski materijal i ćelije tako što povećavaju rizik od karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

Med sadrži razne antioksidanse, uključujući enzim glukoza oksidazu, askorbinsku kiselinu koja je oblik vitamina C, fenolne kiseline i flavonoide.

Studija koja se bavila upoređivanjem efekata probavljanja 1,5 grama heljdinog meda u odnosu na kukuruzni sirup po kilogramu telesne težine, otkrila je da su ljudi koji su konzumirali heljdin med imali veći porast antioksidativnog delovanja u krvnoj plazmi u odnosu na grupu koja je konzumirala kukuruzni sirup.

Kako prosečna ishrana sadrži velike količine šećera i zaslađivača, naučnici veruju da bi zamena kukuruznog sirupa medom mogla da bude korisna za javno zdravlje.

Snižava holesterol

Prednost meda je i u tome što može da smanji nivo holesterola, posebno nivo LDL-a odnosno loše vrsta holesterola. Visok nivo LDL-a može da poveća rizik od angine pektoris, bolesti srca, srčanog udara i moždanog udara.

Nedavno sprovedena manja studija bavila se posmatranjem osoba sa prekomernom telesnom težinom ili gojaznim učesnicima. Ispitanici kojima su naučnici davali 70 grama prirodnog meda dnevno, tokom 30 dana, zabeležili su smanjenje LDL holesterola za 5,8 odsto u poređenju sa onima koji su uzimali 70 grama saharoze, oblika šećera u istom vremenskom periodu. Oni koji su jeli med zabeležili su i pad triacilglicerola, najčešće vrste telesnih masti, za čak 11 odsto.

Ublažava kašalj

- Dokazano je da med smiruje kašalj zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima - kaže dr Divja L. Selvakumar, specijalista za ishranu u Merilendu.

Naučnici su za potrebe studije koja je ispitivala učinke meda na deci uzrasta od jedne do pet godina, koja su patila od noćnog kašlja, pre spavanja davali 10 miligrama meda od eukaliptusa, meda od citrusa ili placebo.

Studija je otkrila značajno poboljšanje kod dece koja su konzumirala med. Ipak, trebalo bi imati na umu da se deci mlađoj od godinu dana ne sme davati med jer može izazvati botulizam s mogućim fatalnim ishodom.

Med može da bude kontaminiran toksinom koji je veoma štetan za tako malu decu, ali ne i za starije mališane i odrasle osobe, osim za one koji su alergični.

Ubrzava zarastanje rana

- Antibakterijska svojstva meda mogu da pomognu u prevenciji infekcija i podstaknu imunološki sistem da pospeši zarastanje rana - dodaje Selvakumar. Lokalna primena meda poznata je u lečenju opeklina i rana, čireva, poderotina i drugih kožnih problema.

Mala studija otkrila je da lokalna primena meda podstiče zarastanje rana kod osoba sa svežim traumatskim povredama kože.

Med se nanosio natopljenom gazom koja se menjala svakog jutra i noći tokom 15 dana. Nakon 15 dana, 80 odsto učesnika iskusilo je smanjenu osetljivost na bol, što naučnici pripisuju protivpalnim svojstvima meda. Sveukupno, studija je zaključila da med pomaže zarastanju rana bez ikakvih nuspojava.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još