OZBILJNO NARUŠAVAJU ZDRAVLJE: Koji faktori izazivaju noćne more i kako se mogu izbeći?

Nekoliko noćnih mora godišnje nisu razlog za brigu, ali ako noćne more postanu sve češće, mogu da naruše kvalitet sna, a time i zdravlje. Međutim, postoje načini kako mogu da se smanje.

Noćne more nisu samo strašne i traumatične, već mogu da ostave posledice i na zdravlje. Kako piše WebMD, noćne more se javljaju tokom REM faze sna i razlikuju se od loših snova.

Zbog loših snova se nećemo probuditi usred noći, a zbog noćnih mora ćemo da prekinemo san i to naglim buđenjem u strahu ili panici.

Stručnjaci objašnjavaju da česte noćne more mogu da imaju posledice na naše raspoloženje tokom dana, ali i na kognitivne sposobnosti. Takođe mogu da promene navike spavanja ako se osoba boji da zaspi kako ne bi opet proživela traumatične događaje u snu.

Manjak sna, pokazale su brojne studije, povezan je sa narušenim kardiovaskularnim zdravljem i opštim zdravljem organizma.

Snovi i noćne more i dalje su misterija za naučnike, ali postoji nekoliko faktora koji mogu da povećaju učestalost noćnih mora i naruše zdravlje.

Anksioznost i stres

Svakodnevni stres može da utiče na san i pojavu noćnih mora, posebno ako smo anksiozni oko posla ili škole.

Noćne more se češće javljaju ako je pred nama neki veliki događaj poput važne prezentacije na poslu ili medicinskog zahvata.

Trauma

Nije retkost imati noćne more nakon traumatičnog događaja kao što je, na primer, pretrpljeno nasilje ili gubitak voljene osobe.

Posebno su česte kod osoba sa posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP), a mogu da pojačaju simptome poremećaja i tokom dana.

Problemi sa mentalnim zdravljem

Ako osoba pati od bipolarnog poremećaja, depresije ili šizofrenije, veće su šanse da će doživeti noćne more. U takvim slučajevima je najbolje pomenuti noćne more svom lekaru kako ne bi postale ozbiljan problem.

Lekovi

Određeni lekovi mogu da izazovu noćne more, a oni su: antidepresivi, antimikrobni lekovi, beta blokatori, lekovi za kontrolu krvnog pritiska, lekovi za Parkinsonovu bolest i stimulansi koji se koriste za lečenje ADHD-a na bazi amfetamina.

Droge, alkohol i apstinencijalni sindrom

Ako koristite droge ili ispijate velike količine alkohola, veće su šanse za pojavu noćnih mora. Isti efekt ima i nagli prestanak konzumiranja takvih supstanci ako se koriste u velikim količinama.

Manjak sna

Osim što narušavaju kvalitet sna, noćne more mogu da budu i prouzrokovane manjkom sna. Nagle promene u rasporedu sna ili nesanica mogu da podstaknu češću pojavu noćnih mora.

Hrana pre odlaska na spavanje

Hrana koju unesemo pre spavanja ubrzava naš metabolizam, a isto tako i moždanu aktivnost. Ako postoji sumnja da hrana izaziva nesanicu i noćne more, jednostavno rešenje je ne jesti nekoliko sati pre spavanja.

Horor filmovi ili knjige

Nije reč o mitu, horor filmovi kao i knjige mogu stvarno da podstaknu noćne more. Dobra stvar je što ne morate da prestanete da gledate, čitate ili igrate igrice ako vam izazivaju noćne more – potrebno je samo da odaberete neki drugi deo dana za to, a ne veče.

Kako izbeći noćne more i kada bi trebalo da se obratite lekaru?

Nekoliko noćnih mora godišnje nisu razlog za brigu, ali ako noćne more postanu češće, postoje načini kako da ih smanjite. Najvažnije od svega je da imate dobar raspored spavanja, odnosno da odlazite svake noći na spavanje u isto vreme.

Pomoći će i ako izbacite alkohol, kofein i cigarete, a ubacite u raspored lagane vežbe. Pre spavanja trebalo bi da se opustite i da ne gledate horor filmove ili serije ili da čitate knjige sa tom temom.

Ako ništa od toga ne pomaže, a noćne more postaju sve češće i javljaju se bar jednom nedjeljno, svakako se za pomoć treba obratiti lekaru. Stručnjaci će vam pomoći da otkrijete uzrok noćnih mora kako biste pokušali da ih se rešite.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još