ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Tri ili više šoljica kafe dnevno mogu ozbiljno da naštete bubrezima

Iako su mnoga dosadašnja istraživanja dokazala da umereni unos kafe doprinosi našem zdravlju i da neće napraviti veću štetu, nova studija otkrila je da ispijanje tri ili više šoljice kafe dnevno može ozbiljno da ošteti bubrege.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "JAMA Network Open" uključivalo je 1.180 odraslih osoba starosti između 18 i 45 godina koje su imale nelečenu hipertenziju prvog stepena, odnosno visok krvni pritisak.

Iako je studija trajala otprilike 16 godina, svaki od učesnika je bio proveravan tokom praćenja u rasponu od sedam i po godina.

U to vreme su, oni koji stoje iza studije, pazili na hiperfiltraciju (stopa glomerularne filtracije koja se smatra višom od normalne), albuminuriju (previše albumina u urinu) i hipertenziju, a sve su to uobičajeni znakovi disfunkcije bubrega i bolesti bubrega.

Dok su proučavali dobijene rezultate, naučnici su prvo primetili da je varijanta rs762551 gena CYP1A2 prisutna kod oko 50 odsto učesnika, što znači da njihovo telo ne metaboliše kofein tako brzo kao što bi inače radilo.

Takođe su otkrili da oni koji sporije metabolišu kofein imaju 2.7 puta veću verovatnoću da će dobiti disfunkciju bubrega ako piju tri šoljice kafe, ili više, svaki dan.

Tačnije, imali su 2,5 puta veću verovatnoću da će imati hiperfiltraciju, 2,7 puta veću verovatnoću da će razviti albuminuriju i 2,8 puta veću verovatnoću da će se suočiti sa hipertenzijom.

- Ova studija pokazuje da kafa, ako se pretera sa konzumiranjem, može ozbiljno da ošteti bubrege - upozorava dr Sara Mahdavi, istraživač s Odseka za društvenu i porodičnu medicinu na Univerzitetu u Torontu koja je i glavna autorka pomenutog istraživanja.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još