Opština Pećinci domaćin Kampanje "Žene sa invaliditetom na selu"

Kampanju za osnaživanje žena u ruralnim sredinama - Žene sa invaliditetom na selu" započeli smo u Opštini Pećinci. Iako ova opština u svom sastavu ima čak petnaest sela, bilo je dovoljno da u ovom krugu posetimo samo četiri pa da zaključimo da su žene iz Srema prave "Zmajice".

Zahvaljujući Ljubici Bošković, direktorici pećinačke Turističke organizacije koja nam je predložila i organizovala sagovornice, čuli smo sjajne priče žena koje u njihovom kraju spadaju među najvrednije i najhrabrije.

Osim sa Ljubicom, razgovarali smo da direktoricom Centra za socijalni rad Biljanom Jovičić, koja se zajedno sa svojim timom veoma predano bori za unapređenje položaja žena iz svih njihovih sela kroz redovan rad Centra, ali i kroz brojne projekte koji imaju veoma zapažene rezultate.

Veoma nas je dirnula, ali i ozarila priča Mimoze Ninković, predsednice UŽ "Popinčanke" iz Popinaca, koja je sa nama podelila svoju životnu priču o tome kako je pobedila najsuroviju bolest današnjice, a i dalje ide uzdignute glave i hrabrog srca, hvatajući se u koštac i sa svim drugim životnim nedaćama koje, kako kaže, ima kao i svi drugi ljudi. Jedna od najboljih drugarica joj je, verovali ili ne, njena koza, a o bolesti gotovo da nikada i ne priča. Ono po čemu je većina u kraju zna jesu njen predan rad u udruženju koje vodi, i njena interesantna zanimanja i hobiji, a najviše se bavi proizvodnjom sapuna organskog porekla.

Radeći tribine u ovoj opštini, posetili smo i Donji Tovarnik, mesto koje je poznato po izradi kolača "na kukuruzovinu". O ovom tradicionalnom specijalitetu, kao i o tome kako funkcioniše njihov život u selu i rad u Udruženju "Sunčev cvet", govorile su nam predsednica Leposava Stepanović i njene koleginice. Ovo udruženje je veoma mlado, ali je uz pomoć Opštinske uprave došlo do opreme za proizvodnju keteringa, pa svoje znanje i iskustvo koje nesebično razmenjuju među sobom koriste kako bi upotpunile kućne budžete. Od Lepe smo saznali da je udruženje u nekom momentu brojalo i preko 20 članica, starijih i mlađih žena, koje su počele da se okupljaju radi druženja, ali i zbog želje da učestvuju u raznim akcijama i događajima.

Tovarničanke su veoma vredne, te su za ovih nekoliko godina učestvovale i u mnogim seoskim manifestacijama. Pomažu prilikom proslave seoske slave Petrovdana, obeležavaju Dečiju nedelju, učestvovale su u organizaciji dočeka "Regate majke Angeline" u Kupinovu, a za aktivnosti u selu i opštini im nije potreban poziv – tu su uvek kad zatreba. Veoma su cenjene i u okolini, pa ih rado pozivaju u goste. Bave se heklanjem i vezom, izradom tradicionalnih sremskih kolača, od kojih je najpoznatiji kolač na kukuruzovinu, pa su česta tema u mnogim medijima i obavezna atrakcija za goste i turiste.

Našu Kampanju smo završili u Deču, mestu u kome je jedna od omiljenih žena danas, Dejana Pražić koja rukovodi Pevačkim društvom "Svitac" i radi sa mlađom dečjom folklornom grupom. Talentovana za muziku, iako žena niskog rasta, Dejana ne skida osmeh sa lica. Kaže da je nije život mazio, ali je sada srećnija jer je shvatila da sreću čine male stvari, a da prazninu pune velika srca dobrih ljudi.

Sa nama je svoje višedecenijsko radno iskustvo u radu, naročito humanitarnom, koji je posvetila svojim Dečanima radi unapređenja kvaliteta života, podelila i Ruža Mrkalj, predsednica udruženja građana "Svitac".

"Ključ svega je podrška porodice, bez koje ne bih mogla ništa", poentirala je Mrkaljeva.

I danas, kada je gotovo na kraju svog radnog veka, posle ovoliko godina iskustva, bez njih ne bi mogla da zamisli nijedan svoj uspeh. Uz nju su uvek i svuda, a kada su zajedno, najjači su, istakla je Ruža i dala nam najvažniju životnu lekciju.

Bilo da smo žene sa sela ili iz grada, sa ili bez invaliditeta, samo ako imamo svoju sigurnu porodičnu luku, nijedna bura ne može da nam pokida jedra.

Video o ženama "Zmajicama" možete pogledati na ovom linku.

Projekat je realizovalo Udruženje The Best Fest iz Novog Sada, a program je bio ostvaren održavanjem serije tribina na kojima su vođeni razgovori sa ženama različitih uzrasnih kategorija, obrazovnog statusa i zdravstevnog stanja.

Od samog početka ovaj projekat kao glavni institucionalni partner podržavalo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, sponzori i donatori, a naš glavni medijski pokrovitelj je bila kompanija Color Media Communications iz Petrovaradina.

Pogledajte još