Danas se obeležava Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju najveći hrišćanski praznik, uskrsnuće Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

U katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije održana je misa Uskršnjeg bdenja koju je predvodio beogradski nadbiskup Ladislav Nemet. Obred je počeo paljenjem sveća koje simbolizuju Hristov ulazak u mračni svet.

Nadbiskup Nemet misu je služio u katedrali u Zrenjaninu, a u Beogradu će mise biti služene u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, u crkvi Krista Kralja, zatim Svetog Ante Padovanskog, Svetih Ćirila i Metoda, Svetog Josipa Radnika i Crkvi Svetog Petra.

Nadbiskup Nemet naveo je u uskršnjoj poslanici da se Božja ljubav najbolje očituje u otajstvu uskrsnuća.

- Sâm Isus je rekao da nije došao među nas niti uzeo ljudsko telo da nas osudi, nego da nam daruje život, život u najvećoj punini, život koji niko ne može uništiti. Najveći znak ljubavi je to što je Isus dao svoj život za nas i potom uskrsnuo. U ovom uskrsnom događaju možemo videti da nije smrt, ni greh, ni zlo, zadnja reč naše stvarnosti, nego život. Možemo mi biti i loši, kao što se, na primer, toliko đavolskog zla događa sada u Ukrajini zbog rata, ali ni tada Bog ne odustaje od čoveka, od stvorenog sveta, nego nas voli - naveo je nadbiskup Nemet, prenosi RTS.

Uskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se, prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Izvor: Politika.rs/RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još