PROLEĆNA DETOKSIKACIJA: Kako da očistite organizam posle praznika?

Bogata uskršnja trpeza je za nama i sada je pravo vreme da jaku, masnu, začinjenu hranu zamene lagane namirnice, detoks miksevi kako biste izbegli da na kaišu bušite još jednu rupicu. Kako navodi nutricionista i dijetetičarka Ana Todorović osim posle praznika detoksikacija je neophodna povremeno da bi zdravlje bilo na optimalnom nivou.

- Ako se ne čistimo s vremena na vreme, doći će do nakupljanja toksina u organizmu, ali i niza zdravstvenih problema. Simptomi koje telo šalje i ukazuje na potrebu za detoksom su hronični umor, neprijatan zadah, usporavanje metabolizma, opstipacija i česte prehlade i infekcije. Najvažniji putevi detoksikacije u organizmu odvijaju se putem jetre, ali naravno da nam je važna prokrvljenost tkiva, zdrava žučna kesa, bubrezi. U ovom procesu od velikog značaja je dobar rad creva i redovno pražnjenje. Na sve navedeno utiču stil života, način ishrane, dovoljno sna, unos tečnosti i fizička aktivnost. Kod ženske populacije neki hormonski disbalansi takođe utiču na slabljenje mehanizama detoksikacije organizma. Poznato je da poremećaj rada štitne žlezde utiče na zadržavanje tečnosti u organizmu dok je sindrom policističnih jajnika u uskoj vezi sa usporavanjem metabolizma i nakupljanjem masnih naslaga - objašnjava dijetetičarka.

Šta dobijamo detoksikacijom?

Povremenom detoksikacijom sprečavate nastanak masne jetre, lakše se eliminišu kamenčići iz jetre i žuči, ubrzava se metabolizam, podiže imunitet i jačaju energija, koncentracija i produktivnost, gube se kilogrami.

- Detoksikacija je određen vremenski interval čije trajanje zavisi od opšteg stanja organizma i može trajati jedan, tri, sedam do čak četrdeset dana i duže potpunog odsustva namirnica životinjskog porekla, šećera, testa, alkohola, industrijskih sokova i kafe uz puno povrća, voća i detoks napitaka uz dodatak klica, orašastog voća, mahunarki uz veliki unos tečnosti, najbolje vode - kaže Todorović.

Top namirnice za detoks

U najbolje namirnice za detoks spadaju jabuke, bademi, artičoke, avokado, bosiljak, borovnice, brazilski orah, brokoli, zelje, pšenična trava, korijander, cimet, brusnice, maslačak, semenke lana, komorač, beli luk, grejpfrut, zeleni čaj, kelj, limunska trava, limun, maslinovo ulje, luk, peršun, đumbir, ananas, kurkuma.

Predlog jelovnika

Dan početi sokom od pšenične trave. Ovaj napitak je odličan saveznik detoksa i preporučljivo je da je pijete deset dana. Možete da pijete i vodu sa nekoliko kapi limuna.

Doručak

Salata od seckane jabuke sa malo sirovih badema, brusnicama, semenkama lana i cimetom.

Užina

Čaj od maslačka

Ručak

Čorba od povrća, brokoli spreman na pari, preliven maslinovim uljem i kinoa sa prepečnim susamom.

Užina

Ceđeni sok od šargarepe, cvekle, jabuke, ili ananas ili salata od rendanog celera, cvekle, jabuke sa limunovim sokom.

Večera

Bareno sočivo sa aromatičnim začinima, salata od crvenog kupusa, rendane šargarepe i peršun.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još