PULMOLOZI OTKRILI: Koji su najčešći "krivci" za noćno kašljanje?

Dr Džonatan Parsons, pulmolog u Medicinskom centru Veksner na Univerzitetu u Ohaju, navodi da je kašalj zaštitni mehanizam koji služi za pročišćavanje disajnih puteva.

Nekoliko je načina na koji lekari pokušavaju da odgonetnu šta je uzrok noćnog kašlja, a pulmolog sa klinike Klivlend dr Džozef Kabaza navodi da je najpre potrebno odgovoriti na pitanje da li je kašalj deo i dnevnih simptoma.

Postoji nekoliko "krivaca" za noćni kašalj.

Astma

Kod osoba sa astmom obično su upaljeni disajni putevi što može da dovede do poteškoća sa disanjem, ali i do kašlja. Kašalj se najčešće pogoršava noću ili rano ujutru.

Astmu može da prati stezanje u grudima, ali i otežano disanje.

Kako navode iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), dve vrste lekova mogu da lečiti astmu: lekovi za brzo ublažavanje simptoma i lekovi koji se svakodnevno uzimaju da bi se napadi astme držali pod kontrolom.

Refluks kiseline

Gastroezofagealna refluksna bolest ili GERB je posledica vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak. Najčešći simptom je gorušica koja se oseća poput žarenja ispod grudne kosti i u grlu.

Osim gorušice tu se pojavljuje i neprijatno vraćanje želudačnog sadržaja u grlo, teško gutanje, promuklost i kašalj.

Ako kašljete samo noću, refluks kiseline bi mogao da bude krivac za vaš kašalj, budući da želudačna kiselina može da se pojača kada noću legnete da spavate.

- Klasični znak je kašalj koji počinje čim noću legnete u krevetu - dodaje dr Parsons.

Kako piše "Health", drugi simptomi mogu da uključuju bolove u grudima, poteškoće sa gutanjem, kratak dah.

GERB se leči lekovima, promenama načina života ili operacijom. Osim toga, dr Kabaza savetuje da poslednji obrok pojedete tri do četiri sata pre spavanja da biste izbegli kašalj tokom noći.

Hronično opstruktivna bolest pluća

Hronično opstruktivna bolest pluća (KOPB) uključuje hronični bronhitis i emfizem, navode stručnjaci sa Džons Hopkinsa. Dr Parsons objašnjava da osobe koje pate od ove bolesti mogu da imaju naporan kašalj uz koji se proizvodi puno sluzi.

Smatra se da je glavni uzrok KOPB-a pušenje cigareta.

Oni koji boluju od KOPB-a mogu da iskuse i neke druge simptome osim kašlja, poput kratkoće daha, otežanog disanja i stezanja u grudima.

Upala pluća

Upala pluća je infekcija koja se javlja u plućima, a može da izazove kašalj sa flegmom, temperaturom, groznicu, poteškoće sa disanjem i bol u grudima tokom kašljanja ili dugobok udisanja.

Postnazalno kapanje

Postnazalno kapanje, takođe poznato kao sindrom kašlja gornjih disajnih putava, jedan je od najčešćih uzroka hroničnog kašlja.

Prozrokuje ga sluz koja curi niz zadnji zid grla (najčešće zbog alergije ili prehlade), koja golica nervne završetke, izazivajući kašalj.

Ukratko, noćni kašalj može da bude prilično naporan, a najačešće se javlja pri upali disajnih puteva, tokom curenja sluzi niz zid grla ili pri vraćanju želudačne kiseline u jednjak.

Bez obzira na uzrok, važno je da se posavetujete sa lekarom kako biste utvrdili šta prouzrokuje noćni kašalj.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još