Najvažnije očuvati mir na Kosovu

BEOGRAD, 15. septembra 2011. (Beta) – Ministar spoljnih spoljnih poslova Madjarske Janoš Martonji i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Djelić složili su se u četvrtak u Beogradu da je u narednim danima najvažnije očuvati mir i stabilnost na Kosovu.

“Najvažnije je da na severu Kosova dodje do relaksacije situacije i da nijedna strana ne primeni silu”, rekao je Martonji na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Djelićem u Vladi Srbije.

Martonji je rekao da su interesi Srbije i Madjarske da se u pregovorima Beograda i Prištine nadju najbolja rešenja i dodao da će ishod tih razgovora uticati na odluku zemalja EU o kandidaturi i članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Prema Djelićevim rečima, “ono što je najvažnije jeste to da se u danima koji dolaze očuva mir i stabilnost na severu Kosova i da se problemi rešavaju u dijalogu”.

Martonji je komentarišući izjavu predsednika Madjarske, datu tokom posete Prištini, da će Madjarska učiniti sve da ubedi zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, pogotovo Slovačku i Rumuniju da to urade, naveo da je to rečeno sa pozicije politike EU koja želi da postigne jedinstvo po svim pitanjima.

“Nastojimo da postignemo jedinstven stav o svim pa i o ovom pitanju, i ovo nije samo stav Madjarske”, rekao je madjarski ministar.

Djelić je na to rekao da se jedinstvo EU može izgraditi najbolje tako što će se naći kompromis i rešenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu.

..