IAKO JE ZDRAVA: Dijabetičari ne bi trebalo da konzumiraju lubenicu

Leto nam pored lepog vremena i sunca, donosi pregršt svežeg voća i povrća koje je idealno za rashlađivanje i dodatnu hidrataciju organizma.

Lubenica je veoma osvežavajuće i ukusno, ali i zdravo povrće. Bogata je magnezijumom, cinkom, kalijumom i vitaminom B. Obiluje proteinima, a ima veoma malo kalorija, te u njoj možete uživati do mile volje bez griže savesti.

Konzumacija lubenice pospešuje mršavljenje, a veruje se da takođe može imati antikancerogeno delovanje. Lubenica srednje veličine sadrži oko 92 posto vode, tako da je izvrsna opcija da budete hidirani u vrelim letnjim danima.

Studija iz 2019. godine, koja je ispitivala učinke konzumacije lubenice na sitost i telesnu težinu kod prekomerne težine i gojaznosti kod odraslih, ustanovila je da su se oni koji su svakodnevno konzumirali dve kriške lubenice tokom četiri nedelje osećali manje gladnima i da su izgubili znatno više kilograma od grupe koja je konzumirala niskokalorične kolačiće.

Ipak, uprkos tome što je tako zdrava, nije pogodna za sve ljude, piše "Web MD".

Međutim, dijetetičari upozoravaju da konzumiranje lubenice za jednu grupu ljudi i nije najbolje, a reč je o dijabetičarima.

Lubenica je puna prirodnog šećera, što može prouzrokovati skok šećera u krvi.

Ipak, ne treba je u potpunosti izbaciti iz ishrane. Dijabetičari je mogu kombinovati sa namirnicama koje su bogate zdravim mastima, vlaknima i proteinima, poput orašastih plodova ili semenki. Ova kombinacija hranjivih namirnica može pomoći osobi da se duže oseća sitom i usporiti apsorpciju šećera u krvotok.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još