Saveti za prodaju i izdavanje nekretnine: Mali koraci za veću cenu

Na današnjem konkurentnom tržištu nekretnina, izdavanje ili prodaja stanova Beograd i drugim gradovima u Srbiji predstavljaju izazovne zadatke. Lokacija, stanje i cena samo su neki od faktora koji utiču na interesovanje potencijalnih kupaca.

Međutim, kada je u pitanju prodaja ili izdavanje stanova, ili recimo prodaja kuća Beograd, postoji velika potražnja među stanovnicima većih gradova, što ovaj proces olakšava.

Da biste se istakli među konkurencijom, ključno je da vaš stan ili kuća bude u najboljem mogućem stanju. Male promene u enterijeru mogu imati značajan uticaj na izgled i funkcionalnost nekretnine.

Kako povećati vrednost nekretnine koji prodajete?

Ako ste odlučili da prodate stan ili kuću, sigurno želite da dobijete najbolju ponudu. Što je vaša nekretnina uređenija i održavanija, to će vam doneti veću cenu.

S malim ulaganjima možete unaprediti izgled nekretnine, privući više zainteresovanih kupaca i ubrzati proces prodaje.

Važno je da sve bude čisto, sređeno i uredno, počevši od ulaznog prostora pa do unutrašnjosti. Potencijalni kupci vole da vide svetlu i funkcionalnui nekretninu koja je dobro održavan.

Evo nekoliko saveta šta možete da uradite:

1. Osvežite boju zidova - Krečenje se isplati. Vaši zidovi će izgledati svežije, a potencijalni kupci će dobiti utisak da ulaze u čist i svetao prostor.

2. Obojite vrata - Ako ne možete da zamenite vrata ili stolariju, uvek ih možete ofarbati kako bi delovala kao nova. Takođe, možete stare kvake na vratima zameniti novim.

3. Uredite kupatilo - Očistite ga od svih nečistoća i dodajte prijatan miris koji će prostoru pružiti svežinu.

4. Obnovite kuhinju - Čista i funkcionalna kuhinja je veoma važna. Možete napraviti manje promene, kao što je zamena slavine ili sudopere, dok kuhinjske elemente možete osvežiti novim slojem boje.

5. Uklonite lične stvari - Ako trenutno ima fotografija, slika ili drugih ličnih predmeta u stanu, najbolje je da ih uklonite. Potencijalni kupac treba da zamisle prostor kao svoj dom, pa je bolje da ne bude vaših ličnih predmeta.

6. Iskoristite terasu ili balkon na najbolji način - Ljudi vole mogućnost da izađu na terasu i uživaju u kafi ili cveću. Zato se pobrinite da je terasa uređena jer to može biti veliki plus prilikom prodaje.

7. Istaknite parking mesto - Ako imate parking, posebno istaknite tu prednost, jer je važna za sve vozače.

Unapredite izgled stana pre nego što ga izdate

Ukoliko već posedujete nekretninu i želite da je izdajete, osvojite srca potencijalnih stanara tako što ćete poboljšati izgled svog stana pre nego što ga stavite u oglase.

Čak i manje izmene i ulaganja mogu doneti veliku razliku i učiniti vaš stan privlačnijim i tako povećati šanse za uspešno izdavanje.

U nastavku donosimo nekoliko korisnih saveta i trikova kako da unapredite izgled svog stana:

1. Održavajte sve čisto i uredno. Pre izdavanja stana, vodite računa o higijeni i održavanju prozora i kupatila. Redovno provetravajte prostoriju i koristite osveživače vazduha za dodatnu svežinu.

2. Izaberite samo neophodan nameštaj. Izaberite samo funkcionalne komade nameštaja koji se lepo uklapaju u sobu. Time ćete osigurati dovoljno prostora za život budućim stanarima.

3. Proverite da li su svi aparati ispravni. Ako nisu, popravite ih ili ih zamenite novim.

4. Ulepšajte prostor dodatnim dekoracijama. Dodajte sitne detalje koji će unaprediti izgled stana. To mogu biti lampe za bolje osvetljenje, slike na zidovima ili ogledala u hodnicima.

5. Oplemenite prostor biljkama. Sobno cveće ili kaktusi mogu ozeleniti prostoriju i lako se održavaju. Ako imate terasu, zasadite nekoliko biljaka koje će ostaviti dobar utisak tokom obilaska.

6. Posvetite pažnju podovima. Ako su podovi u lošem stanju, a renoviranje nije trenutno opcija, razmislite o postavljanju lepih tepiha koji će uneti toplinu i stil u prostoriju.

Brzo reagujte na upite zainteresovanih i dogovorite posetu

Kada prodajete ili izdajete nekretninu, važno je da se dobro organizujete i da brzo odgovorite svim zainteresovanim osobama.

Redovno odgovarajte na poruke i pozive, jer svaki od njih može predstavljati potencijalnog kupca ili zakupca.

Pored brzog odgovora, bitno je da budete fleksibilni u dogovorima, tačnije da uspešno organizujete obilazak nekretnine.

Potencijalni kupci i stanari često imaju ograničeno vreme za pronalaženje nekretnine, pa ukoliko ne organizujete posetu u najkraćem mogućem roku, postoji mogućnost da će se obratiti nekom drugom.

Kada je pravo vreme za investiranje u nekretnine?

Uvek je povoljno vreme za investiranje u nekretnine u Srbiji, ali važno je uzeti u obzir nekoliko faktora.

Ako raspolažete određenim novčanim sredstvima i želite da ih uložite, preporučuje se da sve pažljivo sagledate. Prvo, procenite šta možete kupiti za dostupan budžet. Ukoliko vam nedostaje novca, istražite opcije kredita i trenutne kamatne stope u banci.

Trenutno su kamate i euribor visoki, pa postoje kupci koji će možda sačekati sa investicijom. Ipak, to ne mora biti prepreka ako planirate da kredit otplatite u kratkom roku, jer ćete tako uštedeti značajan iznos na kamatama, što će vašu investiciju učiniti isplativijom.

Drugi važan faktor je procena odnosa između ulaganja i prihoda od rente, ukoliko razmatrate kupovinu stana kao investiciju. Generalno, svaka investicija koja se vraća za manje od 20 godina smatra se dobrom.

Takođe, neke lokacije su povoljnije za investiranje od drugih. Međutim, sa trenutnim razvojem tržišta nekretnina u zemlji, bez obzira na to gde se nalazi nekretnina koju kupujete, verujemo da nećete pogrešiti.

Izvor: Promo
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još