STRUČNJACI OTKRIVAJU: Kako konzumiranje kafe po velikim vrućinama utiče na organizam?

Čak i one osobe koje nemaju zdravstvene probleme, i pridržavaju se zdravih životnih navika, nisu imune na opasnost paklenih vrućina.

Pored zaštite od sunca, nošenje lagane odeće i unosa dovoljne količine tečnosti, postoji i pravilo za omiljeni napitak mnogih.

- Kafa tokom leta lako može da nas prevari jer dovodi do smanjene hidratacije, ali postoji način na koji može da se pije u vrelim danima - izjavio je dr Ivan Gornik za "Jutarnji.hr" i dodao:

- Kafa dovodi do smanjene hidratacije, ali možemo sebi da priuštimo dve do tri šoljice ili jednu veliku, pod uslovom da obilno dodajemo vodu. Znamo da je kafa diuretik, tako da uzrokuje gubljenje tečnost iz tela, a mokrenje izazvano kafom može da nas navede da pomislimo da imamo dovoljno tečnosti, čak i kada je nemamo.

Kada pijete kafu, poželjno bi bilo da izbegavate kafu sa ukusima i različitim dodacima, sirupima, šećerima i zaslađivačima. Najbolja opcija bila bi da kafu pijete kod kuće i da to bude domaća kafa ili espreso, bez bilo kakvih dodataka i šećera.

Najbitnije je da ne preterujete sa količinom popijene kafe u toku dana i kao što doktor kaže – dve do tri male šolje kafe su sasvim dovoljne.

Izvor: Jutarnji.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još