VISOKA 183 CENTIMETRA: Vijetnamac postao vlasnik najveće flaše viskija na svetu (FOTO)

Vijetnamski kolekcionar postao je vlasnik najveće flaše viskija na svetu. Vijet Nguien Din Tuan kupio je na aukciji flašu zapremine 311 litara sa 32. godine starim "Macallan single malt" viskijem, za 1,1 milion funti.

Prethodno anonimni vlasnik najveće svetske flaše viskija, koja je visoka 183 centimetra, bio je vijetnamski biznismen, koji već poseduje kolekciju žestokih pića vrednu više od 150 miliona funti. Vijet je bocu kupio na aukciji u Edinburgu, a sada je dobio i sertifikat Ginisove knjige rekorda, koja potvrđuje da je najveća na svetu.

Vijet je inače dugogodišnji kolekcionar retkih žestoka pića, i poseduje mnoge od najređih i najstarijih flaša konjaka i viskija na svetu.

- Provodim svoje slobodno vreme sakupljajući boce kvalitetnog pića, i to traje decenijama. Istorija i tradicija pravljenja viskija svakom od njih daje specifičnost, a ovaj najnoviji me je privukao činjenicom da je to najveća flaša na svetu - rekao je on.

Danijel Monk, trgovac pićima na veliko, organizovao je ovu aukciju. Rekao je da je ova boca sa viskijem nazvana "Neustrašivi" u čast dostignuća 11 pionirskih britanskih istraživača, čije su slike prikazane na etiketi boce.

- Ovo je projekat kojim se slavi život mog pokojnog oca, kapetana Stenlija Monka, koji je i sam bio istraživač, i postigao mnoge neverovatne stvari tokom svog života - rekao je Monk.

"Neustrašivi" je najnoviji dodatak Vijetovoj kolekciji koja već uključuje kolikciju viskija iz 1926. godine. Takođe, Vijet poseduje najveću flašu konjaka na svetu i najstariju flašu viskija – za koju se veruje da ima skoro 150 godina.

- Ulazak u kolekciju viskija gospodina Vijeta bilo je nezaboravno iskustvo, to je zaista raj za ljubitelje viskija i konjaka. Bilo je ostvarenje sna videti sve ono što poseduje upućeni i strastveni kolekcionar. On čuva istoriju viskija. Bila nam je čast što smo bili gosti gospodina Vijeta i što smo iz prve ruke videli njegovu izuzetnu kolekciju - izjavio je Monk.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još