VREDNE TRI I PO MILIONA DOLARA: Amerikanac ukrao Dorotine crvene cipele iz "Čarobnjaka iz Oza"

Sedamdesetšestogodišnji muškarac priznao je krivicu za pljačku muzeja iz koga je ukrao par rubin crvenih cipela koje je nosila Džudi Garland kao Doroti u filmu "Čarobnjak iz Oza" iz 1939. godine.

Teri Džon Martin je verovao da su rubini na cipelama koje je Džudi Garland nosila u filmu pravi dragulji sve dok mu vlasnik radnje koja otkupljuje ukradenu robu nije rekao da je u pitanju obično staklo.

Martinov advokat je Asošijeted presu rekao da je njegov klijent lošeg zdravlja i da "očekuje skoru smrt".

Cipele koje je ukrao Martin su jedne od samo četiri autentična para koja su ostala među rekvizitima iz filma snimljenog 1939. godine.

Glavna junakinja Doroti bi tri puta lupnula petama čarobnih cipela i izgovorila "Nigde nije bolje nego kod kuće" kako bi se vratila iz Zemlje Oz u svoj rodni Kanzas.

Optočene rubin crvenim šljokicama i mašnama od staklenih perli, ukradeni par je bio jedan od nekoliko koje je Džudi Garland koristila dok je snimala mjuzikl.

Godine 2005. cipele je Muzeju Džudi Garland u njenom rodnom gradu Grand Rapids u Minesoti, pozajmio holivudski kolekcionar suvenira, Majkl Šo.

Martin, koji je živeo u obližnjem gradu, čekićem je provalio kroz ulaz za slučaj opasnosti, ušao i ukrao cipele koje su bile osigurane na milion dolara, verujući da su kristali pravi dragulji.

Martin je osumnjičen za ovaj zločin tek 13 godina kasnije, kada je tim FBI-a za krađu umetnina u jednoj operaciji saznao da se izvesni muškarac obratio agentu osiguranja i rekao da može da pomogne u pronalaženju cipela.

Federalni tužioci objavili su Martinovu optužnicu u maju, dodajući da je trenutna tržišna vrednost cipela oko tri i po miliona dolara.

Martin, koji je 1988. godine osuđivan zbog trgovine ukradenom robom, ostaće na slobodi do izricanja presude.

Izvor: RTS
Foto: Warner Bros. Entertainment - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još