PRILAGODITE BJUTI RUTINU GODIŠNJEM DOBU: Nega lica i tela - šta se menja dolaskom jeseni?

Sa prvim jesenjim danima i novom sezonom, ne samo da menjamo modne navike već i one u nezi lica i tela. Niže temperature, pojačan smog i zagađenje kao i duži i češći boravci u zatvorenom - sve to čini da koža bude dehidrirana i bez sjaja.

- Kako ulazimo u jesen pada temperatura, ali i opada vlažnost vazduha, zbog čega dolazi do gubitka vode iz naše kože što je ostavlja suvom i osetljivijom na razne alergene i iritanse iz spoljašnje sredine - kaže specijalista dermatovenerologije dr Marija Stojančić i dodaje:

- Baš iz tih razloga potrebno je da ovom godišnjem dobu prilagodimo našu rutinu u nezi lica i tela. Akcenat bi trebalo bude na poboljšanju hidratacije odgovarajućim hidratantnim kremama i formulacijama biranim prema tipu kože.

Suva i dehidrirana koža uzrok je pojave ali i pogoršanja određenih stanja, oboljenja i zapaljenskih procesa na koži poput atopijskog dermatitisa - ekcema, psorijaze, seboreičnog dermatitisa, rozacee... Jesen je i period kada su i izraženije posledice leta i sunčevih zraka a u vidu hiperpigmentacije, odnosno tamnih fleka na koži koje za mnoge predstavljaju veliki estetski problem.

Prema rečima dr Stojančić, postoji mnoštvo terapijskih opcija koje mogu da pomognu i ublažavanju i saniranju ovog problema, počevši od preparata za kućnu negu pa do procedura koje se izvode u dermatološkim ordinacijama.

- Najbolje je da se konsultujete sa svojim dermatologom koji će, u zavisnosti od tipa i uzroka hiperpigmentacije, preporučiti adekvatnu terapiju. No, da ovaj period godine ima i svojih prednosti kada je u pitanju nega lica i tela - potvrđuje sagovornica i dodaje:

- Hladniji meseci sa manje sunčanih dana pogodni su za sve vrste dermatoloških i estetskih tretmana! U ovom periodu se, za razliku od letnjeg, mogu raditi dublji hemijski pilinzi i laserski tretmani, kao i sve ostale procedure koje su nam bile dostupne i tokom leta - mezoterapija, PRP, microneedling... Naravno, ne sme da se zaboravi na upotrebu zaštitnog faktora tokom cele godine - savetuje dr Marija Stojančić.

Izvor: Ona.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još