Uživanje za sva čula - Predstavljene nacionalne kuhinje Mađarske i Švajcarske na festivalu "Taste of Planet"

Svako ko se zatekao četvrtog dana festivala "Taste of Planet" na platou ispred "Promenade", uživao je u ukusima i mirisima nacionalnih kuhinja Mađarske i Švajcarske.

Mađarska se publici predstavila svojim nacionalnim jelima, ali i mađarskom muzikom.

Na početku programa atmosferu su podigli umetnici Melinda i Anton izvodeći najpopularnije mađarske i srpske numere. Nakon muzičkog dela, prisutnima se obratio Nj. E. Jožef Mađar, ambasador Mađarske.

- Nismo toliko stranci, bar se ne osećamo strancima u našem komšiluku. Jako nas ima puno u ovom delu podneblja, slični su nam i začini i voće i povrće i načini spremanja. Budući da se veoma dobro poznajemo i imamo puno mešovitih brakova, pitanje je, ako je supruga kuvarica, šta bi suprug želeo da jede i obrnuto. To je naše bogatstvo, da nas ovakve stvari spajaju - rekao je Mađar.

Ambasador je posetiocima predstavio jela koja će degustirati: jókai supu od pasulja, hortobágy palačinke punjene mesom i prelivene pavlakom, i somlói galuska, vrstu knedli, pečenih, uvaljanih u orahe i prelivenih kremom od vanile. Uz jelo, služilo se i mađarsko Tokaji vino mešano sa soda vodom.

Večernji termin četvrtog dana festivala bio je rezervisan za ukuse Švajcarske. Na početku programa publiku je pozdravio Nj. E. Urs Šmid, ambasador te zemlje u Srbiji.

- Večeras ćemo vam predstaviti jedno od najpoznatijih švajcarskih jela, raclette, koje je staro koliko i Švajcarska. Prvi pisani dokumenti o rakletu datiraju iz 13. i 14. veka. Pronađeni su u švajcarskim manastirima i ukazivali su na naviku seljaka u planinama da tope sir i mažu ga na hleb. Večeras ćemo vam poslužiti raklet onako kako je predstavljen na Industrijskom sajmu pre sto godina. Želim vam ugodno veče i nadam se da ćete uživati u rakletu - izjavio je Šmid.

Pored degustacije gastronomskih specijaliteta Švajcarske, posetioci su mogli da vide i tradicionalnu švajcarsku nošnju u kojoj je došla supruga ambasadora.

Popularno jelo Raclette sastoji se od kuvanih krompira prelivenih topljenim sirom raklet uz dodatak kiselih krastavčića i mariniranog luka.

Tokom 6 festivalskih dana, na platou ispred "Promenade" ugostićemo ambasadore, predstavnike ambasada i nacionalnih saveta koji će nam predstaviti raznovrsne ukuse svoje nacionalne kuhinje, kao i bogat kulturno-umetnički program.

U autentičnim drvenim kućicama posetioci će imati priliku da probaju specijalitete iz celog sveta, ali i tradicionalna jela karakteristična za područje Vojvodine.

Festival organizuju udruženje građana "The Best Events" i kompanija "Color Media Communications" uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada. Generalni pokrovitelj manifestacije je kompanija Coca-Cola, a spozor kompanija Heineken sa brendom "Zaječarsko".

Foto: CMC

Pogledajte još