Najpiratizovaniji film svih vremena je...

Naravno, sigurno ste već pogodili: "Avatar" Džejmsa Kamerona je najpiratizovaniji film u istoriji Holivuda, sudeći po studiji koju je objavio "TorrentFreak", weblog posvećen svemu što je aktuelno u svetu popularnog (ilegalnog!) načina daunlodovanja filmova - torrenta.

Kako se navodi, već kultni Kameronov film snimljen u 3D tehnici koja oduzima dah, daunlodovan je 21 milon puta od kada je izašao 2009. godine.

Iako Džejms Kameron spada među reditelje koji veruju da je upravo moderna 3D tehnologija ono što će publiku vratiti u bioskope, kao i da je najmoćniji način borbe protiv piraterije, izgleda nije uspeo da se izbori sa popularnošću torrenta. Međutim, uprkos pirateriji, mnogi su shvatili da je ovaj film baš zbog efekata i raskošnosti ipak najbolje pogledati u bioskopu, pa je film zaradio skoro tri milijarde dolara u svetu.

Evo kako izgleda lista top 10 najpiratizovanijih, odnosno putem torrenta najviše puta dounlodovanih, filmova:

1. Avatar - 21 miliona daunloda
2. Mračni vitez (The Dark Knight) - 19 miliona daunloda
3. Transformersi (Transformers) - 19 miliona daunloda
4. Početak (Inception) - 18 miliona daunloda
5. Mamurluk u Vegasu (The Hangover) - 17 miliona daunloda
6. Zvezdane staze (Star Trek) - 16 miliona daunloda
7. Kick-Ass - 15 miliona daunloda
8. Dvostruka igra (The Departed) - 14 miliona daunloda
9. Neverovatni Hulk (The Incredible Hulk) - 14 miliona daunloda
10. Pirati sa Kariba: Na kraju sveta (Pirates of the Carribean: At World's End) - 14 miliona daunloda

Ovi podaci govore mnogo toga: prvo - ko su veliki igrači u Holivudu kada je pogađanje ukusa šire publike u pitanju; drugo - šta publika sa svih strana sveta voli da gleda, po svaku cenu, makar i sa neretko loše kopije; treće - za privlačenje publike u bioskope ponekad, na žalost, nije dovoljno ni pogoditi joj ukus; četvrto - publika je često prinuđena da štedi novac na ličnoj zabavi, jer bioskopske ulaznice nisu toliko jeftine (npr. da biste u Beogradu pogledali 3D film potrebno vam je oko 500 dinara po osobi!) i peto, ali ne i poslednje - ljudi vole "uzbuđenje" daunloda i "pobeđivanje sistema" na taj način".

Da li daunlodujete filmove?

Pogledajte još