PUTUJUĆA IZLOŽBA "BELI RUSI I RENESANSA SRPSKOG POZORIŠTA": Upoznajte život i delo bračnog para Karakaš

Udruženje "Petrovaradin Media" uz medijsku podršku kompanije "Color Media Communications" i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Nakon Novog Sada i Bele Crkve, izložba će gostovati u Ruskom domu u Beogradu i Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Bračni par Karakaš i Popova

Mihail Nikolajevič Karakaš (Simferopoljna Krimu, 1887 – Bukurešt, 1937) bio je operski pevač - bariton, glumac i reditelj.

Završio Petrogradski konzervatorijum. Usavršavao se u Milanu. Solista u Boljšoj teatru u Moskvi i Mirijinskog pozorišta u Petrogradu. Sa suprugom Lizom Popovom dolazi u Kraljevinu SHS 1922. Solista 1922-1923 i reditelj 1934-1935 u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Bio je svestran: dobar pevač, koristan reditelj-praktičar, diplomirani filozof i inženjer i solidan pozorišni erudit.

Posle jedne evropske turneje sa hudožestvenicima Verom Greč i Polikarpom Pavlovim osnovao je filmsko-glumačku školu i igrao u pozorištu Aleksandra Čerepova, a 1934. godine reditelj je u Beogradskoj operi, većinom za obnovu izvođenih opera. Karakaš je pevao sigurno postavljenim baritonom plemenite boje, lirski mekim, unoseći se osećajno u glumski savesno i inteligentno izrađene partije pretežno lirskog žanra.

Značajnije su mu uloge: Šarples ("Madam Beterflaj"), Evgenije Onjegin (u ist. operi), Figaro ("Seviljski berberin"), Valentin ("Faust"), Silvio ("Bajaco"), Marsel ("Boemi"), Ford ("Vesele žene vindzorske" O. Nikolaja).

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još