PUTUJUĆA IZLOŽBA "BELI RUSI I RENESANSA SRPSKOG POZORIŠTA": Upoznajte život i delo Evgenija Semjonoviča Marijašeca

Udruženje "Petrovaradin Media" uz medijsku podršku kompanije "Color Media Communications" i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu "Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta".

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Nakon Novog Sada i Bele Crkve, izložba će gostovati u Ruskom domu u Beogradu i Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Evgenij Semjonovič Marijašec (Odesa, 1883 – Podgorica, 1953) bio je operski pevač (bas), reditelj i vokalni pedagog.

Školovao se u Petrogradu i Milanu, tokom 1915. nastupao u milanskoj Skali. 1919. dolazi u Kraljevinu SHS. Solista u Operi Narodnog pozorišta (1920-1924) potom dve sezone radi u Novom Sadu, pa ponovo u Beogradu dve sezone sa bi nakon toga uglavnom nastupao u inostranstvu. Od 1938. do 1941. opet je solista Opere u Beogradu. Posle rata bavi se pedagoškim radom u Novom Sadu i u Podgorici.

Bas fenomenalnih dubina i daroviti glumac. Pevao je basom velikih izpažajnih razmera, snažnim i svestrano razvijenim u srednjem i dubokom registru, sigurno postavljenim, tonski raznovrsnim i uglađenim, naročito podesnim za dramske partije. Njegovu značajne uloge su: Knez Gremin ("Evgenije Onjegin" Čajkovskog), Don Bazilio ("Seviljski berberin" Rosinija), Otac Vaplam ("Boris Godunov" Musorgskog), Lotario ("Minjon" Toma Ambroaz), Kapdinal Bronji ("Jevrejka"), Car Lazar ("Ženidba Miloševa" Konjovića), Nastojnik ("Ćurađ Bpanković" Svetomira Nastasijevića).

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još