IZBEGNITE RIZIKE: Koliko sati sna je neophodno da bi mozak bio zdraviji?

Najnovije studije pokazuju da previše ili premalo sna može da prouzrokuje velike zdravstvene rizike za mozak kako starimo.

Dobar san je važan ne samo da biste se osećali dobro tokom dana, već i zbog raznih prednosti za mentalno i fizičko zdravlje. Kvalitetan san može da održi krvni pritisak regulisanim i pomogne u kognitivnim funkcijama, piše "Real Simple".

Ali mnogi od nemaju dovoljno sna koji je potreban svake noći zahvaljujući prestimulativnom plavom svetlu sa naših telefona, ali i drugim uređajima.

Konzumiranje kofeina neposredno pre spavanja može da izazove nelagodnost i napetost, što takođe utiče na san.

Mnogo je krivaca za nedovoljno spavanja, ali održavanje doslednog rasporeda može da pomogne odraslima da dobiju preporučenih sedam do devet sati sna svake noći.

Nova otkrića sada pokazuju koliko je dobar san zaista važan, ukazujući na to da previše ili premalo sna može negativno da utiče na zdravlje našeg mozga čak i više nego što smo mislili.

Nedavna studija istraživača sa Jejla objavljena u "Journal of the American Heart Association" posmatrala je navike spavanja oko 40.000 odraslih da bi bolje razumela kako one utiču na zdravlje njihovog mozga.

Prikupljeni su devetogodišnji podaci, koji su uključivali koliko je svaka osoba spavala tokom noći i da li je spavala ili ne tokom dana. Urađena je i magnetna rezonanca njihovog mozga.

Rezultati su otkrili da loš san (manje od sedam ili više od devet sati tokom noći) dovodi do većeg rizika od moždanog udara i demencije u budućnosti. Zanimljivo je da se ishod nije promenio ni nakon uzimanja u obzir pušenja ili hipertenzije, za koje se takođe zna da utiču na mozak.

Svi uključeni učesnici bili su srednjih godina, a nalazi su pokazali da je ovo ključna tačka u životu osobe da se učine pozitivne promene u navikama spavanja kako bi mozak bio zdrav sada i u budućnosti.

Optimalna količina sna svake noći počinje dobrom rutinom spavanja. Jedite obično dva do tri sata pre spavanja i izbegavajte pića sa kofeinom kasno uveče. Ako volite da pijete tople napitke neposredno pre spavanja, preporuka je da to bude biljni čaj bez kofeina.

Takođe je važno da ekrane držite dalje od sobe u kojij spavate, uključujući telefon, tablet, pa čak i TV.

Čitanje knjige pre spavanja može da pomogne da se više opustite i brže zaspite, posebno ako se poredi sa gledanjem u telefon.

Ako osećate teskobu zbog tog dana ili zbog nečeg što će doći sutra, topla kupka može da pomogne da se opustite, dok slušate umirujuću muziku, na primer.

Imajte na umu da vaše jutarnje i dnevne navike takođe dolaze u obzir. Neustajanje u isto vreme svakog dana, dugo dremanje i ispijanje previše alkohola takođe mogu da utiču na kvalitet sna.

Izvor: N1 Zagreb
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još