WELLNESS RITUAL U TRENDU: Koji su benefiti infrared saune?

Da li poznate dame znaju nešto što mi ne znamo? Možda, budući da je "tretman" u infrared sauni jedan od njihovih omiljenih wellness rituala za koji se veruje da ublažava bolove, podstiče cirkulaciju i podmlađuje kožu, između ostalog. No, hajdemo malo detaljnije.

Šta je infracrveno svetlo?

Infrared svetlo zapravo oponaša zdravu svetlosnu energiju sunca, dakle, bez štetnih UVA i UVB zraka. Iako ne možemo da vidimo infracrveno svetlo, možemo ga osetiti u obliku nežne toplote. Infrared svetlost se može podeliti u tri kategorije: bliska, srednja i daleka infracrvena, od kojih svaka nudi različite talasne dužine te energije koje koriste telu na različite načine.

Šta je infrared sauna?

Iako slične tradicionalnim, finskim saunama, infrared saune su daleko manje tople, odnosno funkcionišu na nižim temperaturama. Kod njih zapravo nije ni fokus na visini temperature, već na aktiviranju već spomenutih infracrvenih talasa koji nežno i prijatno greju telo.

Zanimljivo je da neke infrared saune uključuju i hromoterapiju (poznatu i kao terapija bojama) gde se, recimo, crvena boja koristi kao tretman protiv starenja, ali i za lečenje gubitka kose, jer stimuliše proizvodnju kolagena i smanjuje upalne procese. Plava boja se, sa druge strane, koristi za lečenje akni jer pomaže u smanjenju količine bakterija koje izazivaju pojavu bubuljica.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Koji su benefiti infrared saune?

Jedna od glavnih prednosti korišćenja saune jeste detoksikacija, odnosno eliminisanje štetnih materija iz organizma, podsticanje cirkulacije i protoka krvi, kao i sagorevanje kalorija. Takođe, budući da tretmani u saunama podstiču znojenje, koža se čisti, povećava se proizvodnja kolagena i elastina, što za rezultat ima ujednačen ten, glatkoću i čvrstoću kože, te smanjenje finih linija i bora.

Koliko često treba posećivati infrared saunu?

Eksperti savetuju da počnete od 30 minuta, sa postepenim povećavanjem vremena do maksimalno 60 minuta, tri puta nedeljno. Naravno, razumljivo je ako vam ovo nije izvodljivo, ali baš zato i postoje brojni sauna pokrivači i slični ‘gedžeti’ kojima možete rekreirati saunu kod kuće.

Postoje li negativni efekti infrared saune?

Budući da je i dalje reč o izlaganju tela određenoj količini toplote, morate znati svoje granice – u slučaju preterivanja lako možete oštetiti kožu. Druga stvar koju morate imati na umu jeste i dehidracija, te je važno da unosite dovoljnu količinu vode pre i nakon tretmana. Svakako, ukoliko imate bilo kakvih zdravstvenih problema, pre upuštanja u ovu avanturu, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom!

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još