ELIKSIR MLADOSTI: Pirinčana voda u službi lepote i zdravlja

Voda od pirinča se od davnina koristi kao domaći lek za razne tegobe, uključujući dijareju. Ovaj jednostavan, ali moćan napitak podstiče redovan intestinalni protok i sprečava dehidraciju, a može ga konzumirati svako, bez obzira na uzrast.

Ipak, u poslednje vreme njena popularnost raste i zbog naučno potvrđene činjenice da sadrži obiljeantioksidansa koji pomažu u održavanju zdravlja kože i kose i sprečavaju prevremeno starenje.

Priprema i upotreba

Priprema vode od pirinča kod kuće je izuzetno jednostavna. Dovoljno je koristiti vodu iz lonca u kojem se kuvao pirinač. Da biste dobili najbolje rezultate, preporučuje se upotreba organskog pirinča kako biste izbegli hemikalije i pesticide koji mogu negativno uticati na zdravlje.

A ako niste ljubitelj pirinča na trpezi i nemate pirinčanu vodu - evo kako da je lako pripremite:

1. Stavite 3 kašike belog pirinča u 2 šolje vode.
2. Ostavite da se kuva 20 do 30 minuta, dok voda ne postane mlečna.
3. Procedite vodu i čuvajte je u staklenoj tegli u frižideru do 1 nedelje.

I to je to... Vaš čudesni eliksir za zdravlje i lepotu je spreman da vam pomogne da zasijate ili rešite neki od zdravstvenih problema.

Žena drži u ruci stabljike pirinča, simbolizujući prirodnu lepotu i zdravlje zahvaljujući pirinču.
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Zdravstvene prednosti

I dok je lečenje dijareje jedna od najpoznatijih primena, pirinčana voda krije još mnoge korisne tajne za naše zdravlje koje vredi istražiti.

Lečenje dijareje

Voda od pirinča je efikasna u smanjenju ubrzanog rada creva i formiranju čvršćih stolica. Važno je naglasiti da, iako je korisna, nije jedino rešenje i trebalo bi je kombinovati sa rastvorima elektrolita i lako svarljivom hranom.

U situacijama dehidracije izazvane dijarejom, voda od pirinča može biti izuzetno korisna. Kada se pripremi sa malo soli, može poslužiti kao prirodni zamena za oralne rehidracione soli.

Poboljšanje zdravlja creva

Voda od pirinča ima i probiotska svojstva, što je čini korisnom za poboljšanje intestinalnog zdravlja.

Održavanje zdravlja kože

Zahvaljujući antioksidansu poznatom kao aminobenzojeva kiselina, voda od pirinča može zaštititi kožu od štetnih sunčevih zraka i čak pomoći u prevenciji melanoma.

Poboljšanje zdravlja kose

Inozitol, jedan od sastojaka vode od pirinča, ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja ćelijskih membrana, što je posebno korisno za kosu, štiteći je od oštećenja i podstičući zdrav rast.

Sprečavanje prevremenog starenja

Komponente vode od pirinča kao što su inozitol, ferulinska kiselina i gama-orizanol bore se protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, poboljšavajući hidrataciju i elastičnost kože.

Borba protiv akni i bubuljica

Zahvaljujući prirodnom adstrigentnom delovanju skroba (sposobnosti da zateže kožu i smanjuje lučenje masnoće), voda od pirinča može pomoći u smanjenju masnoće kože i čišćenju pora.

Jačanje imuniteta

Redovna konzumacija može ojačati imunološki sistem, zahvaljujući bogatstvu B vitamina i minerala poput magnezijuma i cinka.

Povećanje nivoa energije

Bogatstvo ugljenih hidrata čini vodu od pirinča odličnim izvorom energije, pomažući u borbi protiv umora.

Olakšavanje bolova tokom menstruacije

Magnezijum u vodi od pirinča može pomoći u smanjenju menstrualnih bolova, pružajući olakšanje tokom tih dana u mesecu

Način upotrebe zavisi od željenog efekta:

• Za smanjenje dijareje: Pijte 1 litar vode od pirinča raspoređeno u 6 do 8 doza u toku dana dok simptomi ne prestanu.

• Za zdravu kosu: Nakon pranja kose šamponom, nanesite vodu od pirinča na vlasište, masirajte, ostavite da deluje 5 minuta, pa isperite.

• Za zdravu kožu: Koristite vodu od pirinča za pranje lica ili kao deo rutine pranja tokom tuširanja, jednom nedeljno.

Moguće nuspojave

Iako voda od pirinča generalno važi za sigurnu, važno je obratiti pažnju na moguće znakove alergijske reakcije ili iritacije, posebno kada se koristi na koži. Prekomerna konzumacija može dovesti do zatvora, stoga je umerenost ključna.

Zaključak

Voda od pirinča nudi širok spektar zdravstvenih prednosti, od poboljšanja digestivnog zdravlja do održavanja zdravlja kože i kose. Njena priprema je jednostavna, a mogućnosti upotrebe su raznolike, čineći je pristupačnim i korisnim dodatkom svakodnevnoj rutini.

Ne zaboravite da se pre upotrebe konsultujete sa stručnjakom, kako biste maksimalno iskoristili njene potencijale bez rizika za zdravlje.

Autor članka: Stevan Brankov, nutricionista
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još