Vidić ucenjivao reprezentaciju!

Srbija je ostala bez Vidića, bez fudbalera kome reprezentacija definitivno više ne treba a sve zbog, navodno, preterane kritike u javnosti koja ne idu uz njegovo lik i delo.

Udarac za nacionalni tim, udarac u trenucima kada reprezentacija preživljava teške dane posle kraha u kvalifikacijama za EP, i to od igrača koga su već videli kao novog vođu državnog tima posle oproštaja Dejana Stankovića.

Naravno, pravo je Nemanje Vidića da kaže "zbogom i nema više“, ali osećanja u javnosti su, ipak, pomešana. Mnogo pitanja, mnogo odgovora, a većina staje u jednu rečenicu: "Zašto, sine Nemanja?“.

- Ne bih ulazio mnogo u suštinu problema, ali koliko ja znam, njegovi problemi sa nacionalnim timom počeli su pred Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine – kaže za „Sport“Slobodan Santrač, bivši selektor. - Najbolje je da pozovete Iliju Petkovića i pitate ga kako se Vidić tada poneo. Ne bih o tome ja da govorim...

Niste prvi koji o tome govori sa zadrškom (navodno je Vidić tada rekao pomoćnom treneru Goranu Stevanoviću da ne želi više da ga trenira Ilija Petković), ali nas interesuje (ne)opravdanost ovakvog postupka?

- Koliko sam upoznat, on je imao plan po kome je kraj reprezentativne karijere video posle EP na koje se nismo plasirali. Dakle, pojedincima u Fudbalskom savezu je već najavio skori oproštaj. Ne znam zašto se odlučio na taj korak, možda zbog toga što ulazi u period kada su povrede češće, a znamo svi u koliko zahtevnoj ligi igra. Pričati o njemu kao igraču mislim da je suvišno, trofeji i statistika sve govore, ali isto tako imali smo prilike da gledamo jednog Vidića u Junajtedu, a drugog u reprezentaciji. I to mogu da razumem, velika je razlika između kluba i reprezentacije. U nacionalnom timu svaka utakmica je nova premijera, a u klupskom dresu je savim druga priča. Verujem, dakle, da je došlo do zasićenja i otuda ova reakcija - rekao je Slobodan Santrač.

(old_image)

Nije tajna da je Vidić, zahvaljujući igrama u dresu reprezentacije tokom kvalifikacija za SP 2006. u Nemačkoj, došao do dresa Mančestera (januar 2006.), a interesantno je da samo nekoliko meseci kasnije, sada kao as Junajteda (i sa bogatijim bankovnim računom), ulazi u sukob sa selektorom reprezentacije...

- Ne, neću o tome da pričam – p(r)ozvali smo Iliju Petkovića, poslednjeg selektora zajedničke države Srbije i Crne Gore. - Neću da se osvrćem unazad, govorimo o sutra a ne šta je bilo juče. Jednog dana, možda... Sada, ne!

Tada je sve bilo sakriveno od medija, onih istih koji su po Vidićevim rečima preterali sa kritikama na njegov račun?

- Čujte, mediji funkcionišu na dva koloseka, jednom vas uzdižu, drugi put kritikuju. I to je normalno, to je nešto što vas prati tokom cele karijere. Svi smo imali neprijatnosti sa medijima, ali nam je i prijalo kada smo slušali i čitali hvalospeve. Mislim da jednog takvog džina kakav je Nemanja Vidić to ne bi smelo da uzdrma. Pa šta sam ja morao da uradim posle SP u Nemačkoj, da odem na Terazije i da se obesim!? Ne, i pored svega bio sam ponosan na samu činjenicu da smo onako superiorno ostvarili plasman na Svetsko prvenstvo a sve ono što se tamo događalo zaslužuje dugu i veliku priču...

Vratimo se onome što svakako utiče na najbolji nacionalni tim. Prvo smo imali otkaze Danka Lazovića i Aleksandra Lukovića, oproštaj Dejana Stankovića, sada Nemanje Vidića. Gde su uzroci, ima li opravdanja?

- Jedina normalna reakcija je ona Dejana Stankovića. U reprezentaciji je skoro 13 godina i osetio je pravi trenutak, a svi ostali... ničim izazvani. Ne mogu, jednostavno, da razumem da mlad čovek otkazuje jednu svetsku predstavu, kvalifikacije za najveće takmičenje, pogotovo sada kada je reprezentaciji najteže. U redu, doživeli smo neuspeh u kvalifikacijama za EP, neuspeh koji je svima teško pao, ali ne treba odustajati, važno je sada ustati, biti jak... Iskreno, plašim se da tu nije bilo nekih suflera, savetnika.

(old_image)

Sa Vidićem i bez njega, neko kaže dve priče, a opet život ide dalje...

- Nije smak sveta. Vidić je u Junajtedu sve osvojio, pokazao da je jedan od najboljih i bio je uzor mnogim klincima. Upravo zbog toga je imao odgovornost više, obavezu da dobro razmisli. A reprezentacija? Odlazili su iz nacionalnog tima i veći igrači od Vidića i fudbal se i dalje igrao – rekao je na kraju Ilija Petković.

Izvor: novosti.rs

Pogledajte još