Čović: Zvezda za pet godina u Evroligi

Pred nama je projekat koji bi trebalo da traje pet godina. Da ne verujem u cilj povratka Crvene zvezde na stare staze u duhu njene tradicije ne bih se upuštao u ovakav aranžman. Znam da ima mnogo onih koji nam daju podršku i koji veruju u nas, ali pošto je ovo Srbija, ima mnogo i onih koji će sve uraditi da omalovaže naše napore i rad i da nas spreče na putu ka tom cilju”, rekao je Čović odgovarajući na pitanja posetioca sajta Crvene zvezde. Ipak, za sada su ambicije mnogo niže.

Pokušaćemo da ostvarimo u ovoj sezoni je da se kroz ABA ligu domognemo Evrope, a u Kupu Radivoja Koraća i Super ligi Srbije, naše ambicije su najviše. Snage da se nosimo sa Partizanom uvek imamo samo što našu snagu moramo iz dana u dan da podižemo. Treba imati u vidu da dok je 10 godina Zvezda urušavana, za to vreme je Partizan građen i podizan. Probaćemo prečicom da se približimo vodeći računa i o onoj našoj narodnoj da sve što je brzo može da bude i kuso. Ali, napašćemo ga pa ćemo da vidimo”.

Dve pobede i osam poraza na startu ABA lige, međutim, ne uliva previše optimizma.
Ni ja nisam očekivao ovakav početak, ali sam se kao realista pribojavao i pripremao za to… Moramo da izdržimo i sve to prevaziđemo. Probaćemo da napadnemo i neki trofej, ali neću biti razočaran i ako ne uzmemo ni jedan trofej ako pri tome napravimo održivi sistem Crvene zvezde koji bi iz godine u godinu davao bolje rezultate”.

Čović dodaje da su preambiciozna bila očekivanja da će Zvezda,već posle par meseci moći da se nosi sa najjačim timovima regiona.
Naš zajednički koncept je da se u početku što više oslanjamo na domaće igrače i da Crvena zvezda odatle postepeno dođe do kvalitetnog i perspektivnog tima, koji neće trajati samo jednu sezonu i koji će obezbediti kontinuitet u smislu rezultata i ciljeva kakvi dolikuju Crvenoj zvezdi… Svaki iole ozbiljan stranac košta između 250 i 400 hiljada evra na godišnjem nivou i mi nemamo finansijski potencijal za takve projekte… Znam da bi više voleli da sam vam odgovorio da ćemo dovesti Kobija Brajnta i još po nekog atraktivnog igrača, ali ja ne mogu da vam pričam nešto što nije istina i što nije realno”.

(old_image)

Prvi čovek crveno-belih je, takođe, istakao da njegov sin Filip Čović nije u timu Zvezde ispred Nemanje Nedovića i Aleksandra Cvetkovića zbog funkcije koju mu obavlja otac.

Filip je u košarci od svoje sedme godine ni nikad ništa nije dobio na protekciju. Sve je zaslužio svojim radom, iako se stalno nalazio pod mnogo većim pritiskom nego bilo koji drugi igrač. Filip Čović je svesno ili nesvesno postao žrtva svoga prezimena i on to junački nosi. Svako kada ne zna šta će sa sobom, a svi smo mi pomalo treneri i svi bismo mi pomalo možda bolje vodili tim od Pešića, tipuje na Filipa Čovića kao uzrok nekakvih naših loših rezultata”, počeo je Nebojša Čović

Poruka onima koji su zloupotrebili i zloputrebljavaju mog sina u nekakvim neslaganjima, obračunima i evidentnoj mržnji prema meni, kroz jedan primer FMP - to znači Filp Mora Proigrati - je prosta. Kada se prave ovako gnusne konstrukcije neka oni koji to rade pođu prvo od svoje dece. Ja njima i njihovoj deci želim sve najbolje, jer time čuvam svoje mentalno zdravlje. Nikada ni na jednog trenera nisam uticao niti ću uticati po pitanju da li Filip treba da igra ili ne. Prvog dana kada je Pešić došao u Crvenu zvezdu jasno sam mu rekao da ima odrešene ruke po pitanju selekcije i po pitanju koji mu igrač treba, počevši od Filipa Čovića. Koliko će Filip igrati i koga će zemeniti, ja o tome ne odlučujem, ali sam veoma zadovoljan kako se Filip razvija u svojoj košarkaškoj karijeri. Ko je bolji i ko više i kada treba da igra odlučuje isključivo i samo trener. Verujte mi to je jedina istina"


Pogledajte još