Poštuje se uredba o ograničenju marže

BEOGRAD, 16. januara 2012. (Beta) - Uredbu o ograničenju trgovinske marže na 10 odsto za osnovne životne namirnice, poštuje oko 98 odsto kontrolisanih maloprodajnih objekata, izjavio je u ponedeljak državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i trgovine Srbije Ljubiša Dimitrijević.

"Dosadašnje kontrole oko 1.500 maloprodajnih objekata pokazale su da manje od dva odsto kontrolisanih objekata ne poštuje tu uredbu", kazao je on novinarima.

Dimitrijević je naglasio da je istekao period obaveštavanja trgovinskih objekata o uredbi o ograničavanju marže i od sada će se kažnjavati oni koji je ne poštuju i ne primenjuju.

"Prvi period kontrole bio je edukativan i informativan, sada krećemo u kontrole u kojima ćemo gledati da li ima povreda uredbe i u skladu sa vrstom to sankcionisati", kazao je on.

Na sajtu Ministarstva poljoprivrede i trgovine (www.mpt.gov.rs) navodi se da uredba o maržama predvidja novčanu kaznu od 200.000 do dva miliona dinara za prekršaj pravnog lica, a može se izreći i zaštitna mera zabrane preduzeću da se bavi odredjenom delatnošsću od šest meseci do godinu dana.

Pogledajte još