Džejn Ejr: Najbolja ekranizacija klasika

Film "Džejn Ejr" (Jane Eyre) ne zaslužuje da ga ikada nazovu "ekranizacijom klasika Šarlote Bronte", iako se scenaristkinja Moira Bufini na elegantno precizan način držala romana. Posebno niko nikada ne bi smeo da kaže da je ovo "još jedan film o Džejn Ejr", jer je heroina reditelja Kerija Fukunage zajedno sa verzijom iz 1943. (sa Orsonom Velsom i Džoan Fontejn u glavnim ulogama), vrlo moguće najbolja od svih.

Čak, srce jednog fana ovog klasika kaže: Ovo je najbolja Džejn Ejr svih vremena!

TREJLER: Džejn Ejr

Omiljeni reditelj Keri Fukunaga (Sin Nombre) je razmišljao o Šarloti Bronte. Zavoleo je Džejn i Ročestera. Osetio je Englesku u kojoj je snimao film. Nije uradio ni jednu pogrešnu stvar, jer su mu motivi bili časni kada je ušao u rizik ekranizovanja toliko poznate priče.

VIŠE O FILMU: Džejn Ejr

Da li je potrebno istaći električnu privlačnost kojom Mia Vasikovski apsolutno zaslužuje titulu najiskrenije Džejn Ejr?
Da li će postojati neko ko neće videti genijalnost koju u svaku svoju ulogu unosi Majkl Fasbender?
Da li je bilo moguće izabrati bolje glumce za ostale uloge?
Da li su kostimi i okruženje mogli biti lepši?
Kada pogledate Fukunaginu "Džejn Ejr" do odgovora ćete doći nikada lakše. A posle ćete gledati ponovo, ponovo... Na ovaj film se prosto "navučeš".

Intenzivna priča, neograničene ljudske emocije uhvaćene u nečem "materijalnom" (to odavno nismo videli na tako lep način!), inteligentni ljudi okupljeni na jednom mestu i potpuno zaokružena fantazija koja postaje stvarnost. Čista elegancija!

"Džejn Ejr" Kerija Fukunage je zauzela šestu poziciju na Nadlanu.com listi Najboljih filmova 2011. godine.

Film će biti prikazan na FEST 2012.

Pogledajte još