Helikopteri dopremali hranu ugorženima

Od smrzavanja do sada umrlo 20 osoba, 10 osoba izgubilo je život u lavini na Kosmetu.

Iz kritičnih područja do sada je spaseno 253 osobe. Zavejano je 24.600 domaćinstava sa više od 70.000 stanovnika. Neprohodno je blizu 9.000 kilometara puteva.

Nisu u snežnim smetovima u životnoj opasnosti samo ljudi na kopnu, u zavejanim vozovima, već i oni na rekama. Helikopter je dopremio hranu mornarima na Dunavu kod Smedereva.

U Smederevu je uspešno izvedena akcija dopreme hrane za 13 mornara na srpskom i ukrajinskom brodu na ledom okovanom Dunavu.

Akcija dopremanja hrane helikopterom je trajala kratko, taman toliko da se dostave potrepštine dvojici mornara JRB-a koju su na Dunavu osam dana. Oni su juče uputili apel za pomoć i zatražili da im se dostavi hrana.

Osim dvojice moranara JRB-a, na Dunavu se nalazi i 11 ukrajinskih mornara koji su tri dana zarobljni na brodu. Ukrajinski mornari su sekirom uspeli da razbiju led i malim čamcima dođu do obale gde im je dostavljena hrana.

Led na Dunavu kod Smedereva zarobio je dva brodska šlepa i jedan brod. Tone mazuta i veštačkog đubriva na njima u ovako nepredvidivim okolnostima mogli bi izazvati ekološku katastrofu, prenosi RTS.

Šef Lučke kapetanije Smederevo Hranislav Mirković rekao je da su 52 plovila okovana ledom na Dunavu kod Smedereva i Grocke.

Prioriteti spasilaca su evakuacija zavejanih, dopremanje pomoći ugroženima i stabilno snabdevanje strujom.

Najteža situacija je u Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši i Čajetini.


Pogledajte još