"Novi fosili" u Beogradu

Stara postavka zagrebačke pop grupe "Novi fosili" - Sanja Doležal, Rajko Dujmić, Marinko Colnago, Vladimir Kočiš Zec i Nenad Šarić došli su u Beograd, kako bi najavili koncert koji će održati 31. oktobra u Beogradskoj areni.

- Kada smo se dogovarali o tome "kako bi bilo videti vas opet u Beogradu", moram reći da svi imamo prekrasna sećanja na taj davni period. Zato će to veče na koncertu biti puno sete i pravih emocija, samo što smo mi sad malo stariji i deblji - rekla je Sanja Doležal, koja je 1984. godine u grupi nasledila prvu pevačicu Đurdđicu Barlović, a od raspada grupe uspešno pliva voditeljskim vodama, snimajući TV šou "Sanja".

Тvorac jedne od najpopularnijih pop grupa eks-Jugoslavije Rajko Dujmić kaže da je u Beogradu poslednji put bio pre dve godine, kada je s grupom "Četiri asa" nastupao u Domu sindikata. Muzika ga prati čitav život, pa iako godinama nisu snimali bilo šta novo, jer ništa nije moglo da zameni postojeće pesme, smatra da uvek ima materijala za koncerte i turneje.

- Nije bila ideja, bila je potreba da se svi okupimo, jer je nepristojno otići iz nečijeg života, a ne pozdraviti se. Zato smo ovu turneju i nazvali "Prva oproštajna turneja", a nadamo se da će ih biti još nekoliko. Sve je ovo počelo velikim koncertom u Ljubljani, sada nam sledi Beograd, a gde će se završiti, to sam Bog zna - kratko je rekao osnivač "Novih fosila".

Nekada su radili po 300 koncerata godišnje, a da i ne osete. Sada kada su se malo opustili i posvetili svako svojim poslovima van grupe, kažu da ne bi mogli da izdrže taj tempo. Međutim, velikim bogatstvom smatraju svoju muziku, koja se prenosi s kolena na koleno.

- Fascinantno je što je publika koja danas dolazi na naše koncerte i po 20 godina mlađa od najmlađe pesme, a pri tom znaju tekst od A do Š. Znam da su se mnoge bebe rodile, ali i da se mnogo brakova raspalo, upravo zbog emotivne snage tih pesama. Verujte, svi smo se posvađali kada je došlo do odabira pesama za nastupe, jer je svako imao svoje favorite i niko nije hteo da popusti. Za nas su to sve sami hitovi – objasnio nam je Rajko, koji jedva čeka susret sa beogradskom publikom.

"Novi fosili" su osnovani 1969. godine, i dogodine bi trebalo da slave 40 godina postojanja. Postigli su niz uspeha s hitovima poput "E, moj Saša", "Moja Milena", "Za dobra stara vremena", "Šuti, moj dječače plavi", "Bilo mi je prvi put", "Još te volim", "Košulja plava"... ili "Sanja". O jubileju i očekivanjima pred koncert u Areni, Rajko nam je rekao:

- Jubilej ko jubilej, mi ga nećemo slaviti, jer se do smrti ništa ne slavi. Očekujem punu Arenu, najmanje 20.000 ljudi, jer verujem da su nas se ljudi sigurno uželeli. Znaju šta će dobiti i šta ih očekuje. Akcenat će biti na ljubavi, jer je ljubav naš životni moto.

Tekst: Jelena Antonijević

Pogledajte još