Prolećni umor

Prema rečima lekara, prolećni umor nije medicinski značajan, ali može da oteža svakodnevni život. Zbog toga ga ne treba zanemarivati, ali ni preterivati u lekarskim pretragama kako bismo ustanovili zbog čega se loše osećamo.

Simpotomi su uglanom bezvoljnost, lako umaranje, poteškoće sa koncentaciom, potreba za snom. Ovaj problem podjednako pogađa i mlade i stare, stručnjaci objašnjavaju da su ove tegobe uslovljene načinom ishrane i aktivnošću tokom zime.

Kako nastaje

Lekari kažu da se tokom zime organizam iscrpi. Zimska ishrana i teška hrana, obroci siromašni vitaminima, a i manjak svetlosti tokom zime, glavni su uzroci prolećnog umora.

U organizmu se tokom zime, zbog nepravilne ishrane, gomilaju razni toksini, a sa prvim danima proleća naše telo se čisti od njih. U detoksikaciji najviše pomaže unošenje velike količine tečnosti i vitamina C. Stručnjaci savetuju da se pije što više tečnosti, najbolje obične vode u koju možete dodati ceđeni sok od limuna i pomorandže.

(old_image)

Prolećne temperature dovode do širenja krvnih sudova i pada pritiska, što dovodi do slabijeg snabdevanja organa krvlju. To je još jedan od razloga zbog čega naše telo reaguje umorom.

Na ovakve temperaturne promene posebno loše reaguje organizam starijih osoba, koji posle iscrpljujuće zime nije u stanju da se izbori s naglim padom pritiska.

Lepo sunčano vreme, kako objašnjavaju stručnjaci, dovodi do naglog pada krvnog pritiska, da bi sa zahlađenjem pritisak naglo skočio. Ove promene mogu da dovedu do šloga. Zbog toga posebno oprezni moraju da budu srčani bolesnici.

Preventiva
Pijte što više tečnosti, najbolje obične vode
Jedite što više svežeg voća i povrća, poebno spanaća, šargarepe, zelene salate, rotkvica, brokolija.
Provodite što više vremena u šetnji po prirodi

Hormon sreće

Prolećni umor je fiziološka posledica disbalansa između hormona koji se pojačano stvaraju zbog promene godišnjeg doba.

Za tromost koju svi manje ili više osećamo kriv je i manjak serotonina u našem organizmu. Sve ovo može da izazove i blagu depresiju, pa stručnjaci savetuju šetnje u prirodi i izlaganje sunčevoj svetlosti.

Pogledajte još