Balkanima

Uz pozdrav žirija i mnoštvo animiranih životinjica, ljudskih bića i neodređenih oblika i linija, u Domu kulture Studentski grad otvorena je "Balkanima", peti po redu evropski festival animiranog filma.

Tom prilikom predstavili su se članovi žirija - Janis Vasilijadis, istoričar i teoretičar filma iz Grčke, Ištvan Oroš, autor animiranih filmova i grafičar iz Mađarske, i Zoran Simjanović, filmski kompozitor iz Srbije. Na pozornicu je pozvan i Borislav Šajtinac, koji je je veselo i srdačno pozdravio publiku. Večeras će biti predstavljen njegov film "Ubica sa Monmartra", a u specijalnom programu ovaj autor održaće masterklas.

U prvom delu takmičarskog programa ređali su se animirani filmovi iz Srbije, Rusije i Grčke, a čini se da su najviše pažnje privukli kratka, a efektna ostvarenja, sa britkim i pomalo dečjim humorom. Ruski filmovi su u velikoj većeni bili mračni, dugački i, po komentarima posetilaca– često morbidni.
 
Originalnošću i nekim posebnim humorom izdvojili su se "I do art", "Kafana", kao i kratki film o tri životinjice, koji je dobio najjači i najduži aplauz. 

Animiran film koji ostaje u pamćenju nije s najboljim specijalnim efektima, već onaj s najoriginalnijom idejom i najzaraznijim humorom.

Od 210 prijavljenih filmova iz 30 zemalja, selekcioni žiri je izabrao je 64 ostvarenja. 

U okviru studentskog takmičarskog programa biće prikazano 20 animiranih filmova, dok je 39 ostvarenja uvršteno u program "Panorama evropskog filma".

Posebno izabrani filmovi biće prikazani u okviru dečjeg programa. Prema rečima organizatora, ove godine dominiraju socijalno angažovani filmovi koji prate savremene tehnološke tendencije. 

"Balkanima 08" posebno je posvećena grčkoj kinematografiji, pa se na festivalu može pogledati multimedijalna izložba grčke animacije iz perioda od 1945. do 2007. godine. U pratećem programu biće predstavljena knjiga "Istorija i estetika animiranog filma" Janisa Vasilijadisa. Nasos Vakalis iz producentske kuće "Drimvork" održaće masterklas, a biće priređena i izložba animatora i grafičara iz Mađarske, Ištvana Oroša.

Ne propustite! 

Nada Veljković 

Pogledajte još