Stručnjaci podeljeni po pitanju bankrota Srbije

0

Nakon veoma pesimističkog scenarija koji je dao MMF o ekonomskim kretanjima u Srbiji a zatim i ozbiljnim upozorenjima Fiskalnog saveta da su državne finansije na staklenim nogama, u javnosti je počela polemika o tome da li je Srbija pred bankrotom. Mišljenja stručnjaka su međutim po tom pitanju veoma podeljena.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov izjavio je danas da postoji stvaran rizik od bankrota javnih finansija u Srbiji, dok ekonomista Miroslav Zdravković kaže da država nikako nije pred bankrotom s obzirom da na računima ima više od 260 milijardi dinara i da može da servisira dugove.

Altiparmakov je rekao u emisiji Stav televizije Prva da je studija MMF-a sa podacima o tranzicionim zemljama u razvoju, od Drugog svetskog rata do sada, pokazala da je veći broj zemalja u razvoju čiji su dugovi, kao sada u Srbiji, dostigli 60 odsto bruto domaćeg proizvoda bankrotirao na ovaj ili onaj način, dok je mali broj njih uspeo da izbegne bankrot.

Rizik od bankrota javnih finansija je veoma stvaran i realan – istakao je on.

Altiparmakov je kazao da se problem u reformama javnih finansija akumulira posebno od 2006. godine, kao i u prethodnih 13 godina, jer se u tranziciji troši više nego što se proizvodi.

Srbija je, kako je rekao, od 2008. od najmanje zaduženih zemalja u regionu stigla na drugo mesto odmah posle Madjarske i taj trend će pre ili kasnije postati neizdrživ.

On je naglasio da zbog svega toga potrošnja u društvu mora da se uskladiti sa tim problemom i opet zatražio zamrzavanje plata i penzija u javnom sektoru.

Srbija za plate i penzije u javnom sektoru je negativan rekorder u Evropi po izdvajanju BDP – a . Privatna ekonomija, koja mora da bude motor razvoja privrede, ne može da izdrži ovakav javni sektor i zato je neminovnost da se zamrznu plate i penzije – rekao je Altiparmakov.

Zdravković: Povećanje poreza vodi u „grčki scenario“

Glavni urednik portala Makroekonomija i ekonomista Miroslav Zdravković je, sa druge strane, ocenio da Srbija nije ni sada pred bankrotom, kao što nije bila ni prošle godine, kada je počela priča o tome.

Zdravković je rekao da Srbija sa 260 milijardi na računima, u odnosu na ranijih 140, ima manji rizik od bankrota, kao i da sa tim novcem može da prevremeno vraća dugove i finansira deficit.

On je kazao da parola: biće bankrot – povećajmo poreze nije dobar i da je njegov stav suprotan, jer povećanje poreza znači pad privredne aktivnosti i „grčki scenario“. Zdravković je ocenio da Ministarstvo finansija savršeno kontroliše javne finansije i da je tu „za čistu peticu“.

Fiskalni savet: Javne finansije u lošem stanju

Fiskalni savet je ranije saopštio da su javne finansije u Srbiji u vrlo lošoj poziciji i da je neophodno što ranije usvojiti rebalans budžeta, koji će morati da sadrži i mere za kontrolu penzija i plata u javnom sektoru.

Fiskalni deficit će u 2013. umesto planiranih 3,6 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) premašiti 5,5 odsto BDP-a, dok je javni dug već iznad 60 odsto, a nastaviće da raste tokom ove i u narednoj godini, kažu u Fiskalnom savetu.

Izvor: BLIC

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.