DSS pozdravlja odluku Islanda da prekine pregovore sa EU

"Demokratska stranka Srbije pozdravlja odluku vlade Islanda da konačno stavi tačku na ulazak u ovu međunarodnu organizaciju. Slušajući većinski glas svoga naroda i rukovodeći se nacionalinim i ekonomskim interesima, vlada Islanda suspendovala je proces evropskih integracija, iako je još 2010. godine dobila datum za pristupne pregovore", rekao je u pisanoj izjavi medijima portparol DSS Petar Petković.

Prema njegovim rečima, ako je Island odustao od ulaska u EU iz najpragmatičnijih ekonomskih razloga, "tim pre to mora da učini i Srbija".

On je naveo da Brisel "već godinama razara Srbiju pokušavajući da joj otme Kosovo" i ocenio da je odluka Islanda da prekine proces evropskih integracija primer prave politike koja se uspravlja i ide na bolje.

Baš kao što je Island saopštio da je moguće graditi odnose sa evropskim država i mimo članstva, isto tako i Srbija treba da proglasi političku neutralnost koja će omogućiti ekonomsku saradnju sa svim evropskim državama, ali u interesu Srbije i njenog razvoja" kazao je Petković.

Islandske vlasti saopštile su Evropskoj komisiji da odustaju od pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, piše danas briselski portal EUObzerver.

Oduku o prekidu pretpristupnih pregovora zvaničnicima EU je tokom svoje jučerašnje posete preneo ministar inostranih poslova Gunar Bragi Svejnson.

Komesar za proširenje EU Štefan File izrazio je tim povodom duboko razočarenje.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još