Osvežavanje memorije: Izložba ornamenata srpskih srednjovekovnih fresaka u MPU

Interes za ornament, kao poseban likovni, znakovni, pa i jezički fenomen, postaje sve veći u svetu vizualizacije svih segmenata savremene komunikacije.
Ornament zapravo predstavlja ukras, šaru, dekorativni detalj u primenjenoj umetnosti i arhitekturi, ali ima veliku lepezu simboličnih značenje, kulturoloških i religioznih, podložnih različitim analizama, pa čak i matematičkom čitanju i tumačenju.

U okviru ove izložbe ornamentu se pristupa sa više strana u pokušaju savremenog čitanja njegovih vrednosti.

Na izložbi će biti prikazano preko 500 tabli kopija ornamenata srpskih srednjovekovnih fresaka koje su poslednji put izlagane 1961. godine, u čast Vizantološkom kongresu, održanom te godine u Beogradu. Tada je u Muzeju ostao korpus od 572 ornamenta, kao izuzetno ornamentalno blago.

Ovaj dragoceni materijal tokom naredna tri meseca biće predstavljen publici na najsavremeniji način, uz korišćenje novih tehnologija, u skladu sa vremenom u kome živimo. Stoga, posetioce ove izložbe očekuje prikaz srednjovekovnog materijala kroz brojne instalacije, animacije, virtualne projekcije, zvučne instalacije i originalne radove inspirisane upravo materijalom ove izložbe.

Pored same izložbe, paralaleno će se dešavati prateći program, koji između ostalog obuhvata predavanja vrsnih stručnjaka iz različitih oblasti, kamerne koncerte i radionice.

Autor izložbe je Dušan Milovanović, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, a autor izložbene postavke Ivan Mangov, docent na Fakultetu za umetnost i dizajn Megatrend Univerziteta. Ovaj autorski tim stoji iza realizacije izložbe “Riznice manastira Hilandara” 2008. godine, koja je nagrađena prestižnom nagradom IKOM-a. Izložba je zabeležila izvanredan odziv kod publike i medija jer se suočila sa temom na inovativan i hrabar način.

Pogledajte još