Danas se slave Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

Srbija Dan Evrope dočekuje kao država koja je ušla u pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, što je ključni korak ka punoj integraciji u strukture EU.

U narednim godinama Srbiju očekuje preobiman posao, koji se prevashodno odnosi na usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU. Pod tim se, između ostalog, podrazumeva prevođenje i stručna redaktura čak 180.000 stranica evropskih pravnih akata.

Uz usklađivanje zakonodavstva stoji i rešavanje najbolnijeg političkog pitanja – Kosova.

Nesporno je da danas postoji politički konsenzus o evropskom putu Srbije. U tom kontekstu je važno i obeležavanje Dana Evrope jer na taj način, premarečima generalne sekretarke Evropskog pokreta u Srbiji Maje Bobić, Srbija potvrđuje svoje opredeljenje da postanedeo EU.

Ujedno, Dan Evrope, kako objašnjava, jeste i prilika da se kroz različite aktivnosti građanima približi proces evropske integracije. Kada je, naime, o procesu integracije u EU reč, u srpskim medijima dominiraju teme političke prirode.

“Zato je Dan Evrope idealna prilika da se reše neka druga pitanja i dileme i otvore teme koje se odnose na socijalnu, ekonomsku i druge politike EU”, kaže Bobić za Novi magazin.

Evropski pokret tradicionalno organizuje niz događaja u maju, uoči, tokom i posle Dana Evrope. Jedan od takvih su i “kafanski razgovori” u kojima se u neformalnoj atmosferi, na 9. maj, razmatraju važna pitanja procesa pristupanja EU. Mesto okupljanja na kojem će se ove godine u opuštenom ambijentu debatovati o evropskoj agendi biće jedna kafana u Zemunu.

“Važno je da se sada, pored političkih, analiziraju i neke važne životne teme. Kada je o procesu integracije reč, građani i dalje imaju strahove koji se odnose na poljoprivredu, socijalna davanja i druge oblasti. Interesuje ih kako će pristupanje EU uticati na poljoprivredu i na pozicioniranje naših tradicionalnih proizvoda na tržištu EU. Takođe ih zanima kako će se ovaj proces odraziti na naše običaje, poput pečenja rakije”, objašnjava Maja Bobić.

Upravo je pružanje odgovora građanima na ova životna pitanja deo aktivnosti koje će Evropski pokret sprovesti tokom obeležavanja Dana Evrope.

Kad se izađe iz sfere politike, ono što građane, prevashodno mlade, zanima jeste kakve su mogućnosti studiranja, stipendiranja i stručnog usavršavanja u EU. Osim toga, građane interesuje i koliko će se integrisanje Srbije u EU odrazitina domaće sudstvo i javnu upravu, ali i kako žive građani u zemljama članicama Unije.

Jedno od pitanja koje budi interesovanje jeste pristup fondovima EU. Srbiji, kao kandidatu za članstvo u EU, na raspolaganju su sredstva IPA fonda. Srbija iz fondova EU godišnje dobija oko 200 miliona evra. U aprilu ove godina Srbija je napokon dobila akreditaciju za samostalno korišćenje fondova EU, odnosno za decentralizovani sistem upravljanja. Kako je nedavno izjavila šefica pregovaračkog tima za pregovore sa EU Tanja Miščević, iskorišćenost IPA fondova za sada je bila 95 odsto, što pokazuje da su strukture u Vladi Srbije “u velikoj meri spremne za dobro korišćenje fondova”.

Istorijat Dana Evrope

Dan Evrope obeležava se u znak sećanja na Šumanovu deklaraciju koja je bila temelj za stvaranje današnje Evropske unije. Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman verovao je da će „organizovana i vitalna Evropa dati doprinos civilizaciji u očuvanju miroljubivih odnosa“, zbog čega je predložio stavljanje pod zajedničku kontrolu Nemačke i Francuske proizvodnju uglja i čelika, koji su bili baza vojne industrije.

Po osnovu tog predloga, koji je izložen samo pet godina po završetku Drugog svetskog rata, stvorena je Evropska zajednica za ugalj i čelik, prva nadnacionalna organizacija u Evropi. Istorija je potvrdila ono u šta je Šuman duboko verovao, a to je da će spajanje proizvodnje uglja i čelika i stavljanje te proizvodnje pod zajedničku kontrolu stvoriti uslove koji će učiniti nezamislivim i nemogućim rat između Francuske i Nemačke. Evropska unija danas ima 28 zemalja članica.

Na sastanku u Milanu 1985.godine lideri zemalja tadašnje Evropske zajednice odlučili su dase9. maj obeležava kao Dan Evrope.

Izvor: Novi magazin

Pogledajte još