Putinovi "migovi" brane srpsko nedo od proleća

Vojska Srbije i ruski stručnjaci rade na remontu 10 lovačkih aviona koji treba da ubuduće štite naš vazdušni prostor. Kada budu definisali modernizaciju aviona, nabaviće rakete i avio-naoružanje, saznaju "Novosti".

 

Deset aviona "mig 29" iz flote Vojske Srbije biće za najviše godinu dana u operativnoj upotrebi i angažovani na zadacima čuvanja neba - poručuju iz Generalštaba Vojske Srbije.

Prema rečima komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-majora Ranka Živaka, ruski stručnjaci uz podršku kolega iz Srbije trenutno pregledaju avione i rade na neophodnoj zameni delova.

- To je neophodno kako bismo obezbedili vek eksploatacije ovih letelica od 40 godina, ali i doveli ih na nivo održavanja prema takozvanom stanju. To se odnosi ne samo na "migove" nedavno stigle iz Rusije, već i na naše četiri letelice ovog tipa, koje bi dogodine svakako morale da idu na remont. Očekujemo da ovaj proces traje između devet i 12 meseci, posle čega će svi avioni biti spremni za prijem u jedinicu i izvršavanje svojih zadataka.

Nakon složene faze montaže, sledi nabavka savremenijih ubojnih sredstava, a moderne rakete i drugo avio-naoružanje Vojsci Srbije preko je potrebno, jer nije nabavljano u poslednjih 30 godina.

Istovremeno je u pripremi letački i tehnički kadar.

- Kvalitetan kadar postoji, a već mesecima traje priprema pilota i tehničkog sastava za prijem "migova". Piloti će ubuduće prolaziti intenzivniju obuku, budući da ćemo imati bolje uslove za to. Dosadašnja obuka za "mig 29" odvijala se na svega jednom avionu dvosedu, a to će vrlo brzo postati prošlost. Preobuka letačkog kadra uveliko traje. Nedavno je izabrana i veća grupa mladih pilota koji će početkom 2018. proći obuku za ovaj tip aviona - ukazuje komandant Ratnog vazduhoplovstva.

Modernizacija i remont "migova" su, pre svega, bitni za er polising - sistem zaštite od nenajavljenog ulaska letelica u vazdušni prostor Srbije, pogotovo u vreme povećanja broja preleta civilnih vazduhoplova, ali i sveprisutnih terorističkih pretnji.

U ovom složenom procesu je bitno i korišćenje izviđačke, jurišne i bombarderske avijacije. Ovde je prioritet modernizacija aviona "orao", a to podrazumeva elektronsku opremu, radarski ometač, kao i neuporedivo savremeniji set naoružanja. U arsenalu ovog aviona naći će se rakete vazduh-vazduh "R-60", inercijalno i televizijski samonavođeni projektili vazduh-zemlja...

Država trenutno pregovara o nabavci šest helikoptera sa ruskom agencijom za proizvodnju i promet vojne opreme "Rosoboronoeksport". To su transportno-borbeni helikopteri, moguće da su to letelice "Mi-17". Oni bi bili korišćeni za službe traganja i spasavanja, medicinsku evakuaciju, ali i pod oružjem kao podrška snagama za brza dejstva.

Izvor: Telegraf
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još