Aprilska otvaranja u Kulturnom centru Beograda

Prva izložba otvara se u Galeriji Artget (Trg republike 5/I) Kulturnog centra Beograda kao i u Francuskom institutu (Knez Mihailova 31) i nosi naziv Umeće posmatranja po izboru Klavdija Slubana.

Posle petodnevne fotografske radionice u Kulturnom centru Beograda i male izložbe učesnika radionice u Francuskom institutu u aprilu 2017, dvanaestoro polaznika/učesnika radionice je pod vođstvom eminentnog francuskog i međunarodno priznatog fotografa Klavdija Slubana nastavilo jednogodišnji kustosko-radionički onlajn proces. Rezultat je izložba Umeće posmatranja dvanaestoro mladih srpskih fotografa: Milene Arsenić, Boška Đorđevića, Teodore Ivkov, Marijane Janković, Milutina Markovića, Maje Medić, Mateja Milenkovića, Milovana Milenkovića, Anđele Petrovski, Emilije Popović, Ivane Tešić, Jelene Žigić po izboru kustosa-mentora Klavdija Slubana.

Izložba je u Galeriji Artget KCB-a i Francuskom institutu otvorena od 5. 4. do 3. 5. 2018. u okviru Beogradskog meseca fotografije.

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (Knez Mihailova 6) biće otvorena izložba autorke Nataše Teofilović koja nosi naziv druga i prva "Izložba druga i prva" obuhvata radove koji su nastali u prethodne četiri godine tokom procesa umetničkog istraživanja Nataše Teofilović. Istraživanje nije imalo prethodno zadate ciljeve koje je umetnica sebi postavila, već je bilo vođeno unutrašnjom potrebom izražavanja sa intencijom uranjanja u proces stvaranja koji će doneti još nesagledive uvide i kreativno transformisati samog stvaraoca. Ovakav način rada je jedna od bitnih karateristika umetničke prakse Nataše Teofilović koja rezultira konstelacijom radova ujedninjenih unutrašnjom povezanošću i govori o sposobnosti umetnice da se vešto kreće i stvara u različitim medijima: fotografiji, kompjuterskoj animaciji, digitalnoj grafici, video umetnosti i performansu, što potvrđuje njena dosadašnja umetnička produkcija i dvodecenijsko prisustvo na sceni” iz eseja Maide Gruden i Ivana Spasića.

U Galeriji Podroom (Trg republike 5) u isto vreme otvara se izložba ARTTERROR – Fragmenti dualnosti kustosa: Vladimira Bjeličića. Tokom tri decenije rada umetnička asocijacija ARTTERROR, koju čine umetnica Milica Lapčević i FTV montažer Vladimir Šojat, konstantno traga za različtim konceptualnim i kompozicionim rešenjima pokretnih slika. Njihov višedecenijski opus može se posmatrati kao krajnje heterogena celina, ali ga treba pažljivo sagledati pre svega u odnosu na kontekst novotalasnog poleta odnosno novih alternativnih kulturnih i životnih modela osamdesetih godina prošlog veka. Većina njihovih radova mogu se posmatrati kao poetsko – performativne zabeleške u funkciji ponašanja umetnika, njihovog promišljanja bitisanja ili konstituisanja životnog kreda i najzad uzajamnog odnosa.

Izložbe će biti otvorene za posetioce do 3. maja.

Foto: Promo

Pogledajte još