Uručene nagrade Muzejskog društva Srbije: Nagradu „Mihailo Valtrović“ za životno delo dobila prof. dr Jasna Jovanov

Nagrada istaknutom pojedincu za ukupan doprinos (životno delo) jednoglasnono je dodeljena dr Jasni Jovanov. Tokom četiri decenije muzejskog rada i bavljenja istorijom umetnosti, dr Jasna Jovanov postigla je nesumnjivo značajne rezultate na više polja: istraživanje, publikovanje i prezentacija kulturnog nasleđa. Njeno veliko zalaganje i izuzetni rezultati dokumentovani su kroz brojne i značajne publikacije iz domena istorije umetnosti i muzeologije. Kompletna biografija i impresivna bibliografija učinili su da dr Jasna Jovanov bude izabrana za nagradu „Mihailo Valtrović“.

Nagrada instituciji za istaknute rezultate u 2017. godini, pripala je Zavičajnom muzeju u Rumi. Entuzijazam i vredni rad malobrojnog kolektiva zaslužuje svaku pohvalu jer je tokom 2017. godine podigao posećenost muzeja i atraktivnim programima nadomestio nedostatak stalne izložbene postavke koja je uklonjena zbog neuslovnosti prostora u kojem je izlagana.

U kategoriji istaknuti pojedinac“ nagrada je dodeljena autorskom timu Narodnog muzeja Leskovac za izložbu Tajne arheoloških depoa, koju su realizovaliarheolozi: Julijana Pešić, Smilja Jović, Vladimir Stojanović i Vladimir Stevanović. Ova izložba rezultat je timskog rada sa ciljem da se široj javnosti prezentuju najznačajniji arheološki predmeti iz zbirki,. Postavka je pokrila je sve važne segmente na kojima insistira savremena muzeologija, uključujući i onaj najvažniji: zaštitu kulturnog nasleđa. Ono je prezentovano na moderan i posetiocima prijemčiv način kroz rekonstrukcije i pažljivo odabrane teme, a rad sa publikom je posebno osmišljen.

Nagrada se sastoji od diplome i plakete s likom Mihaila Valtrovića, arheologa, arhitekte, člana Srpske kraljevske akademije, profesora Velike škole, upravnika Narodnog muzeja, osnivača Srpskog arheološkog društva i prvog srpskog muzeologa koji je postavio temelje sistematskom prikupljanju kulturnih dobara na tlu Srbije.

Pogledajte još