Dačić: Dogovoreno otvaranje četiri prelaza

Glavna tema sastanka bio je sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, čija primena treba da počne u ponedeljak, 10. decembra. Kako je javila Prva TV dogovoreno je da se otvore četiri takva prelaza, od kojih će dva biti na severu Kosova.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je posle sastanka da je postignut dogovor o sprovođenju sporazuma o prelazima i da će do Nove godine biti puštena u rad četiri prelaza po istom režimu koji je na severu Pokrajine i do sada sprovođen.

To, prema njegovim rečima, znači da za Srbe na severu Kosova neće biti potrebno da prikupljaju dokumenta i registarske tablice Kosova, kao i da neće biti naplaćivana carina.

"To je bio uslov Vlade Srbije da bi se započela primena tog sporazuma i to je ovoga puta i dogovoreno", rekao je Dačić.

Uoči razgovora, premijer Srbije ponovio je da nikakva granica između Kosova i Srbije ne dolazi u obzir.

Nakon, ove runde očekuju se konkretni rezultati, na prvom mestu sporovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, a s tim u vezi i da 10. decembra u novom režimu prorade prelazi Jarinje i Merdare.

U središtu EU može se čuti da je "preveliki optimizam" da već na sledećem zasedanju Evropskog saveta 14. decembra Srbiji može biti određen datum za početak pregovora.

U Briselu podsećaju da je ranije rečeno da će Evropska komisija, onog trenutka kada se u pregovorima Beograda i Prištine učine značajni koraci, napraviti izveštaj o tome. Ocena je da se nije ništa značajno i veliko dogodilo u dijalogu dve strane da bi Evropska komisija predložila da se odredi datum.

Ono što se u Briselu očekuje je da prelazi Jarinje i Merdare profunkcionišu, a da to ne bude jednokratna akcija zbog jednog datuma odnosno zbog zasedanja Evropskog saveta, prenosi Mondo.

Pogledajte još