Od izvoza sedam miliona evra

Do sada uložena finansijska sredstva u investicioni razvoj „Zdravlja“ prevazilaze već 15 miliona evra

„Zdravlje Aktavis“ (Zdravlje Acta− vis), poznati proizvođač farmaceutskih proizvoda, nastavlja sa kontinuiranom proizvodnjom, ali i snabdevanjem tržišta lekovima, dijaliznim materijalom i parafarmaceutskim proizvodima. U proteklih šest meseci, ova leskovačka fabrika je, bez obzira na otežane uslove poslovanja domaćih fabrika lekova, ostvarila planske zadatke, ističe Milan Todorović, direktor regionalnog predstavništva „Aktavisa“ za Srbiju i Crnu Goru. Proizvodnja je u zavisnosti od programa do programa povećana od 10−40 odsto, dok evidentirani rast ukupnog poslovanja fabrike dostiže povećanje od 15 odsto, u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

„Zdravlje Aktavis“ je, očigledno, uspešno odolevalo pojačanim aktivnostima konkurencije na tržištu lekova u Srbiji, neregulisanim cenama farmaceutskih proizvoda i odnosima na tržištu, a u prilog dobroj organizaciji posla i asortimanu proizvoda koji zadovoljava potrebe kupaca ide i činjenica da će fabrika, tokom ove godine, na inostrano tržište plasirati lekova za blizu sedam miliona evra, što je znatno više, nego ranijih godina. Tačnije, „Zdravlje“ je pre privatizacije i transformacije u „Zdravlje Aktavis“, ističe Todorović, izvozilo lekova u vrednosti od 1,5 do dva miliona evra, godišnje. Fabrika će, naravno, pored ulaganja u modernizaciju proizvodnih tehnologija, dodatni angažman činiti i dalje kako bi se vratila na, prethodnih godina, izgubljeno tržište, a intenziviraće se i aktivnosti ka osvajanju novih tržišta i povećanoj registraciji preparata. „Zdravlje Aktavis“ je povećalo svoje učešće na domaćem tržištu lekova, ono je sa 12,3 odsto poraslo na 14,1 odsto, ističe Todorović, a do kraja godine se, pored ispunjenja finansijskog plana, očekuje i uvođenje pet novih preparata − četiri iz oblasti antibiotika, a početkom godine je uveden novi preparat iz oblasti kardiologije.

Kompanija „Aktavis“ sa Islanda je, da podsetimo, „Zdravlje“ iz Leskovca privatizovala 2003. godine i od tada do sada je postala izuzetno važan snabdevač tržišta jugoistočne Evrope i Balkana generičkim lekovima. „Aktavis“ je pre tri meseca u Rumuniji postao vlasnik kompanije „Zindan“, poznatog prozvođača i distributera preparata za onkologiju, a interesovanje i ponuda za privatizaciju je upućena i „Plivi“ iz Hrvatske. „Zindan“, pored distribucije inostranih lekova na tržištu Rumunije, postaje i sve poznatiji po sopstvenoj proizvodnji, a značajan je i po tome što u svom programu ima generičke preparate za potrebe onkoloških bolesnika. Posedovanje, u svetu priznatih sertifikata o kvalitetu − GMP standarda, omogućuje ovom rumunskom proizvođaču plasman lekova na tržište SAD, Japana i država Evropske unije, a za očekivati je da će deo preparata iz oblasti onkologije uskoro biti registrovan i za tržište Srbije.

„Actavis group“ ispunjava sve svoje obaveze prema „Zdravlju“, precizirane kupoprodajnim ugovorom, što potvrđuje i Agencija za privatizaciju u izveštaju za 2005. godinu, ističe Todorović, a do sada uložena finansijska sredstva u investicioni razvoj fabrike prevazil ze već 15 miliona evra. Obaveze se redovno ispunjavaju i prema zaposlenima i sindikatima, ali je značajnu pomoć − kroz kulturu, sport i unapređenje dečije zaštite dobila i lokalna zajednica. Ova fabrika poštuje svoje akcionare i svi oni će dobiti dividende posle održavanja Skupštine akcionara. „Aktavis“ je vlasnik, trenutno, 73 odsto kapitala „Zdravlja“, 15 odsto se nalazi u vlasništvu Akcijskog fonda, a ostatak je u vlasništvu malih akcionara. Domaći proizvođači lekova, već godinama unazad, iskazuju nezadovoljostvo stavom Vlade prema ovoj proizvodnji, tačnije nezadovoljni su cenom lekova koja ne prati cene farmaceutskih proizvoda u okruženju. No, bez obzira na sve, „Zdravlje Actavis“ proizvodi sve preparate iz svoje palete, nezavisno od toga da li su profitabilni ili nisu, ističe Todorović, a za očekivati je da će se rekonstrukcijom fabrike i obezbeđenjem GMP standarda plasman povećati, a time i obezbediti nova tržišta. (“Pregled”)

Pogledajte još