Njegovo veličanstvo: Svemogući propolis!

Pčelinji proizvod propolis ima posebno mesto u kućnoj apoteci, ističu lekari tradicionalne medicine, a prenose Novosti. Za propolis se tvrdi da je savršena ispomoć u lečenju ekcema, bubuljica, lišajeva, kao i posekotina. Da bi se postigao željeni efekat, potrebno je u tankom sloju da se dva puta dnevno nanosi na obolelo mesto.

Propolis u obliku tableta i tinkture (alkoholni rastvor) može da se nađe u svim apotekama, kao i prodavnicama zdrave hrane. Zanimljivo je da ova mešavina voska i još nekih lepljivih sastojaka, pčelama služi da učvrste saće i zatvore pukotine, ali i da dezinfikuju ćelije u kojima borave. Propolis u sebi najviše ima voska, smole i balzama, a nešto manje polena, tanina i eteričnih ulja koja poseduju antibiotska svojstva. Zbog ovakvog sastava propolis i postiže antiupalno i antimikrobno dejstvo, stimuliše regeneraciju tkiva i povećava odbrambenu moć organizma.

U oblasti stomatologije, preporučuje se za održavanje oralne higijene, jer predstavlja odličnu barijeru za pojavu karijesa.

U kozmetici, propolis se dodaje različitim kremama, koje mogu da se nađu u biljnim apotekama.

Dobro kod propolisa jeste to što mogu da ga koriste svi, osim ljudi alergičnih na pčelinje proizvode.

Pogledajte još