Skandal: Politika preko noći prodata

Prema podacima sa sajta Agencije www.apr.gov.rs, promena vlasništva u Politici registrovana je 16. jula. U sastavu "Politike NM" posluju dnevni list "Politika", "Sportski žurnal" i štamparija.

Srpska napredna stranka (SNS) ocenila je danas da je skandalozno i sramotno to što je najstarija novinska kuća u Srbiji, dnevni list Politika, "preko noći i bez ičijeg znanja" promenila vlasnika.

SNS je optužila Demokratsku stranku.:

Naprednjaci su optužili Demokratsku stranku da na taj način želi da uguši medijsku slobodu u Srbiji i ocenili da postojeće katastrofalno stanje u medijima blokira napore Srbije da se približi Evropskoj uniji.

"Zahtevamo od nadležnih državnih organa javnu informaciju, po najhitnijem postupku, ko stoji iza moskovske kompanije 'East Media Group' i kako je, u gluvo doba noći, krajnje perfidno, izvršena promena vlasništva Politike, novinske kuće u kojoj država ima 50 odsto udela", navodi se u saopštenju.

UNS izražava zaprepašćenje:


I Udruženje novinara Srbije (UNS) zaprepašćeno je saznanjem da je naš najstariji dnevni list, Politika, krišom i preko noći promenio vlasnika.

"Iza leđa javnosti, udeo nemačkog VAC-a u vlasništvu Politike od pedeset posto prodat je do sada potpuno nepoznatoj firmi Ist media grup (East Media Group) sa sedištem u Moskvi, čiji je direktor izvesni Uroš Stefanović", navodi se u saopštenju.

Udruženje novinara Srbije podseća da je Politika važna srpska institucija o čijoj sudbini je država preuzimala brigu i na taj način što je zadržala polovinu vlasništva, „zlatnu akciju“ u uređivačkim i izdavačkim poslovima i pravo preče kupovine u slučaju prodaje VAC-ovog dela.

UNS zahteva da odlazeća Vlada Srbije, premijer Mirko Cvetković i ministar kulture Predrag Marković, kao i zamenik premijera Ivica Dačić, podrobno obaveste javnost o svim okolnostima ove skandalozne transakcije.

KO JE BOGIĆEVIĆ?

Prema saznanju UNS-a, imućni
biznismen Miroslav Bogićević, jedan od finansijera Demokratske stranke, povezan je sa Ist media grupom, a mesecima je nagoveštavano da će upravo on finansirati kupovinu Politike, posredstvom Kurira ili na drugi način.

UNS pita:

- Da li je Uprava za sprečavanje pranja novca proverila poreklo kapitala?
- Ko je dao bankarsku garanciju, odnosno pokriće za kredit kojim je kupljena Politika?
- Da li je istina da se radi o transakciji vrednijoj od deset miliona evra?
- Šta je država preduzela da se uveri da iza transakcije ne stoji kapital sumnjivog porekla?
-Šta je razlog ekspresnog upisa novog vlasnika Politike u Agenciji za privredne registre, odnosno juče kada je i zahtev podnesen?
- Da li je tačno da je advokatica Ist media grupe bivša zamenica direktora APR?

Nemačka kompanija VAC, vlasnik Ost holdinga, sredinom 2010. godine je saopštila da namerava da se povuče iz Srbije jer je nezadovoljna uslovima poslovanja.

Pogledajte još