Do pola "prazna/puna" čaša sajentologije u filmu "The Master"

Nakon filma iz 2007. nominovanog za Oskara - "Biće krvi" (There Will Be Blood), Pol Tomas Anderson se u oktobru vraća "na scenu" filmom "The Master" koji je obavijen velom tajni i kontroverzi.

TREJLER: The Master

Ono što filmofili verovatno već znaju jeste da Filip Simor Hofman igra Lankestera Doda, enigmatičnog i harizmatičnog čoveka koji pedesetih godina prošlog veka pokreće svoj religiozni pokret. Ejmi Adams igra njegovu suprugu, dok Hoakin Feniks igra njegovog problematičnog štićenika.

Ovaj film je javnosti još od prvih nagoveštaja privukao pažnju jer radnja i lik misterioznog glavnog junaka prilično podsećaju na život osnivača sajentologije L. Rona Habarda, koji je, poput Doda, bio oženjen za ženu po imenu Meri Sju. A to je samo jedna od sličnosti...

Naravno, sličnosti sa pričom o sajentologiji su podložne debati, pa je u tom kontekstu glumac Filip Simor Hofman jednom filmskom blogeru rekao sledeće:

- Ne znam šta ste čuli i koji ste scenario pročitali, ali, verujte mi, ne radi se o sajentologiji.

Međutim, iako svi koji učestvuju u Andersonovom projektu "The Master" opovrgavaju vezu sa istorijatom nastanka sajentologije, još u aprilu se pričalo da reditelj želi da napravi poseban skrining za Toma Kruza s kojim je imao uspešnu saradnju na filmu "Magnolija" (Magnolia).

Nakon što smo videli ovaj izuzetno kreativno osmišljen tizer poster koji podseća na flašu do pola punu (ili praznu?), još smo sigurniji da ovaj film je sigurno jedan od najiščekivanijih ove jeseni. Američka premijera je zakazana za 12. oktobar.

(old_image)
Pogledajte još