Rekonstrukcija Botaničke bašte Jevremovac

"Za mesec do dva očekujemo početak radova na rekonstrukciji staklenika za šta je novac obezbeđen iz pretpristupnih fondova Evropske unije u visini od 1,5 miliona evra", rekao je upravnik Instituta za botaniku i Botaničke bašte Petar Marin za ekološki sajt agencije Beta "Zelena Srbija" (www.zelenasrbija.rs).

Kako je dodao u toku su i infrastrukturni radovi i na otvorenom prostoru Botaničke bašte, koja se prostire na pet hektara, a koji će koštati oko 70 miliona dinara.

Marin je precizirao da će staklenik Botaniče bašte, koji je podignut 1892. godine, biti u potpunosti srušen, da bi se na njegovom mestu izgradila nova staklena bašta vizuelno identična staroj, ali sa instaliranom najsavremenijom opremom "koja će omogućiti daleko bolje stanište za sve biljke koje traže specifične uslove".

U planu je, prema njegovim rečima, da se radi i rekonstrukcija malog staklenika, koji je bombardovan za vreme Drugog svetskog rata i od tada nije korišćen u svojoj izvornoj funkciji, a u koji bi privremeno mogle da budu smešteno više od 1.000 vrsta biljaka za vreme rekonstrukcije velike staklene bašte.

Pogledajte još