Usvojen rebalans Budžeta

Skupština Srbije danas je usvojila rebalans Budžeta ali i set finasijskih i drugih zakona i izabrala
viceguvernere Narodne banke Srbije. Takođe je i reizabran predsednik Saveta Državne revizorske institucije.

Poslanici su izglasali rebalans budžeta za ovu godinu, kojim je predviđen deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda. Od 187 poslanika koliko je bilo u sali u trenutku glasanja, za rebalans budžeta je glasalo 135 poslanika, protiv je bilo 36, a 16 nije glasalo.

Usklađivanje plata i penzija sa Budžetom

Takođe, izmenema zakona predložena su nova fiskalna pravila za usklađivanje rasta plata i penzija sa mogućnostima budžeta.

Penzije u Srbiji će u oktobru ove godine i aprilu naredne biti povećane za po dva odsto na osnovu izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje je usvojila Skupština.


Ograničenje zarade

Najviša zarada u javnom sektoru ograničena je na 162.740 dinara, bez minulog rada, precizirano je Zakonom o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru koji je usvojio parlament.

Skupština Srbije usvojila je izmene zakona kojima se ukida 138 parafiskalnih nameta i pojedine javne agencije.

Poslanici su usvojili i Predlog zakona o zaštiti od jonizujućeg zračenja (sa 134 glasa "za").

Ukidanje taksi

Ukinuto je, između ostalog, 12 lokalnih i 121 republička taksa. Tako će preduzetnici, kako je rekao, biti rasterećeni za oko četiri milijarde dinara, po osnovu smanjenja i ukidanja određenih firmarina i taksi za srednja i velika preduzeća i ukidanjem lokalnih komunalnih taksi.

Pogledajte još