"Uzbuna" Riblje čorbe - od pesme do pesme

Efektan TV džingl za album pogledajte OVDE, a "Uzbuna" na našem skeneru izgleda ovako:

1. UZBUNA Naslovna, već poznata pesma u hard rok maniru sa interesantnim aditivom u vidu usne harmonike, na Borinu inicijativu. Opšti utisak - nije na prvo slušanje, ali već posle trećeg, četvrtog, osvaja. Naslov je mnoge prevario - tekst je ljubavni. Viđena u uvodnom delu set liste na koncertima.

2. MONETARNI UDAR Rif pokojnog Rajka Kojića razradio je bubnjar Vicko Milatović. Još jedna uspešna "varka" u naslovu - nema ovde, Dinkića, inflacije... Ovaj udar na novčanik je ženskog roda. Prava rokerska (kakva bi, uostalom, i mogla da bude od tandema Kojić/Milatović), sa ubedljivim, poletnim refrenom.

3. UŽASNO MI NEDOSTAJE Pesma sa poznatom "istorijom" Trebalo je da je snimi Ceca, ali nije, a hit u najavi je postala već u tom periodu, kada je Bora, gostujući na TV Pink, otpevušio stihove. Uspela je Čorba ovom pesmom mnoge da iznenadi jer, definitivno, bend do sada nije nikada tako zvučao. Nighwish, Deep Purple... Razne su asocijacije, ali je već sad jasno - ova pesma nije "samo" hit, već nešto što će o(p)stati.

4. LELEK SERBA "Gorka zezalica" na temu Kondorovog leta poznata je već duže vreme posetiocima koncerata. Tokom rada na pesmi nekoliko puta se menjao aranžman - finalna, latino verzija najbolje je rešenje uz tekst o putevima droge u "Južnoj Americi". Prijatno iznenađenje za one koji su mislili da su se ovoga več naslušali...

5. MALOGRAĐANSKA Pesma koja je premijerno puštena na NaDlanu. Progovorio je Bora o onima što zabadaju noseve u tuđe živote, spletkare, tračare... Ko je iole pratio šta mu se sve dešavalo u životu poslednjih godina - sve mu je jasno. Mnogi kažu "e ovo je stara Čorba", a značajan udeo ima i producent Džon Mekoj koji je ovde i odsvirao bas gitaru.

6. KAD NEKO LJUBAV UREKNE Jedina pesma koju je na albumu komponovao basista i novopečeni književnik Miša Aleksić. Mnogima opasan adut "iz drugog plana" - između ostalog, i potpisniku ovih redova. Prelep gitaroški uvod i efektno "penjanje" iz laganih strofa u rokerski refren.

7. OD ČEGA ĆU, BRE, DA UMREM Jedna od najboljih Čorbinih zezalica u novije vreme, stilski pomalo slična "Plajvazu" sa albuma "Ovde". Duhovit refren, osmeh donosi i Mekoj kad, naravno, sa anglo akcentom, "savetuje" Boru "nemoj da pušiš". Instrumentalno "nadigravanje" gitariste Džindžera i klavijaturiste Nidže u solaži - jedan od sviračkih pikova albuma.

8. ŠTA ĆEŠ DA BUDEŠ KAD PORASTEŠ Balada ležernog ritma, najduža pesma na albumu. Hajde da i ovde povučemo paralelu -  muzički pomalo asocira na "Gde si" sa "Nojeve barke". Favorit mnogih faca koje su čule materijal - Kornelije Kovač, Đule Van Gog, takođe, i Bori među omiljenima sa  "Uzbune".

9. KAD ME VEĆ LAŽEŠ (IZGUBLJEN) Tu je i treća varijanta naslova koja je figurirala, "Između jave i sna". Jedna od pesama koje su već zaživele. Sentiš kao stvoren za ženska srca. Najmlađi Čorbaš, klavijaturista Nikola Zorić, objavio je nedavno solo album sa grupom Kontrast, ali je najlepšu temu iz svoje radionice sačuvao za matični bend.

10. ŠERŠE LA FAM Slično kao u slučaju 4 - tekst i melodija već poznati sa koncerata, televizije, dosta lutanja u aranžmanu i, na kraju, ispade simpatična veselica. Verzija - znatno ubedljivija od prethodnih, "radnih".

11. BIĆE BOLJE KAD PRENOĆI (OD NEMILA DO NEDRAGA) Finiš albuma kompozitorski je u znaku gitariste Džindžera. Dve sjajne pesme, pa još njegova i "Užasno mi nedostaje"... Još jedan dobar rif i pamtljiv refren, lepo su legli na Borin tekst o promašenoj ljubavi i nadi da će biti bolje kad prenoći.

12. SAM SAM PAO Mnoge je albume Riblja čorba završavala pesmama koje su postale vanvremenske - "Anđeo", "Đubre", "Dobro jutro", "Neću da ispadnem životinja", kasnije "Prezir"... "Sam sam pao" kuca na ta vrata, prvenstveno zbog jednog od najboljih njihovih refrena u novom milenijumu. Pesma u koju je bend verovao od početka rada na njoj, sa punim pravom. Gotovo svima koji su je čuli - među najboljima na "Uzbuni", nisu retki oni kojima je broj 1.

Tako zvuči "Uzbuna" iz našeg ugla. Čekamo vaš sud.

Pogledajte još