Rada Trajković: Vlada diskriminiše Srbe južno od Ibra

Trajković je izjavila da bi posle garancija za administrativan prelaz Jarinje, koje je Vlada Srbije dala Srbima sa severa Kosova, "logično bilo da državni vrh razgovara i sa Srbima koji žive južno od Ibra".

Navodeći primer Raniluga, "potpuno srpske opštine u Kosovskom Pomoravlju, koja ima istu poziciju kao Leposavić - nalazi se na prelazu između KiM i ostatka Srbije", Trajkovićeva pita "zašto su ti Srbi diskriminisani u odnosu na Leposavić".

"Znam da je državni vrh u velikom problemu, ali me zbunjuje toliko informacija i dezinfomacija - kad se pojavi pismo u kojem SPC kaže da je Zvečan važniji od Dečana, kada državno rukovodstvo razgovara sa Srbima sa severa, a da niko od nas s juga ne zna šta se događa na zatvorenom delu sastanka. Tužno je što je Beograd u kontinuitetu, od povlačenja naših institucija s KiM, imao podobne i nepodobne Srbe, a neki delovi Beograda su se udružili da na taj način razbijaju ne samo narod, nego i Crkvu, koja je bila jedina okosnica oko koje smo se okupljali", naglašava Rada Trajković.

Prema njenim rečima, "parcijalno rešavanje statusa KiM je kontinuitet u politici Beograda, zbog čega sada svi trpe posledice".

Ona negira tvrdnje Prištine, međunarodne zajednice, kao i nekih krugova u Beogradu da su Srbi južno od Ibra "integrisani u sistem Kosova".

"Priština želi samo asimilaciju i proterivanje Srba, što u kontinuitetu čini. Broj Srba se iz dana u dan smanjuje. Ako je integrisanje to što nam ometaju transport trudnica i bolesnika, sprečavaju slobodu kretanja, što je đeneral Janković postao Elez Han - takvo integrisanje nisam videla nigde u Evropi",
kategorična je Trajkovićeva.

(Tanjug)

Pogledajte još