Danas prelistavamo "Crvenkapu" uz Google Doodle: 200. godina bajki braće Grim!

Današnji Google Doodle u znaku je legendarnih sakupljača bajki, istraživača kulture i lingvista - Jakoba i Vilhelma Grima, odnosno čuvene braće Grim. Na ovaj način najposećeniji pretraživač na svetu obeleževa 200. godina od izdavanja njihove prve zbirke bajki.

Njihove "Dečije i porodične priče", koje su prvi put izdate 1812. godine, pored ostalih, sadržale su i omiljenu bajku mnogih - "Crvenkapu" koju je Google omogućio svojim posetiocima da danas prelistaju na njihovoj naslovnoj strani (video u nastavku). Da bi se došlo do ostalih informacija o braći Grim potrebno je prelistati slikovnicu do kraja i onda vas Google vodi do stranice koja se bavi životima i radom braće Grim.

Braća Grim su od nemačkih pripovedača iz naroda preuzeli neke od najpoznatijih bajki poput "Pepeljuge", "Mačka u čizmama", "Snežane" i "Ivice i Marice", kojima je potom svetsku popularnost doneo Holivud, a posebno komapnija "Disney".

Iako ih svet poznaje kao skupljače bajki, braća Grim su pre svega bili veliki lingvisti koji su se borili za stvaranje zajedničkog nemačkog jezika i samim tim jačanje nemačkog identiteta. U tom duhu su sastavili jedan od najjačih nemačkih rečnika koji se i danas koristi.

Pogledajte još