PRODUKCIJI "DIZNI" ISTEKLA AUTORSKA PRAVA: Mini i Miki Maus postali javno dobro

Diznijeva animacija Mikija Mausa iz 1928. godine, postala je javno dobro 1. januara, jer su joj prema američkim zakonima istekla autorska prava.

"Parobrod Vili", kratki film iz 1928. u kojem se pojavljuju prve verzije Mikija i Mini Maus, ušao je u istoriju filma, ostvarivši veliki uspeh produkciji "Dizni".

Crteži Miki i Mini od 1. januara 2024. postali su javno dobro, pošto su Diznijeva autorska prava istekla, pa sada i drugi autori mogu da ih prerađuju i koriste bez traženja dozvole ili plaćanja.

I odmah je, već 2. januara, izašao trejler za novi horor film "Mickey’s Mouse Trap", u kojem je Miki, glavni lik, ubica.

- 'Parobrod Vili' sada je javno dobro, pa svako, uključujući i nas, može da se igra sa likom Mikija, a mi smo to želeli da uradimo. Želeli smo da sa tim likom, sa kojim smo svi odrasli, učinimo nešto zanimljivo, što 'Dizni' nikad ne bi uradio – i upravo to smo i učinili - kazao je reditelj Džejmi Bejli za "Rojters".

U 2023. prava na lik medvedića Vinija Pua takođe su postala javno dobro, a taj lik je takođe postao horor lik u ostvarenju "Winnie the Pooh: Blood and Honey".

- Horor je nešto dijametralno suprotno od svih tih dobrih likova. Potpuno suprotno, i zato je toliko zanimljivo, a mi smo kreativci i stalno moramo da izmišljamo novo, a ovo je bila prilika za mene i Džejmija da se zabavimo što više možemo - rekao je pisac i glumac u "Mickey's Mouse Trap" Sajmon Filips.

Bejli kaže da je ekipa pokušala da ostane verna "Parobrodu Viliju".

- Da ne prekršimo autorska prava, u filmu se stalno referiše na njega.

I dok su autorska prava za prvu ranu verziju Mikija postala javna, moderne verzije likova su i dalje potpuno pokrivene zakonom, a kompanija "Dizni" najavljuje da će ih oštro braniti.

- Da li smo zabrinuti? Da - kaže Bajli.

- Ali preduzeli smo sve mere predostrožnosti. Konsultovali smo advokate, i poštovali smo zakon do poslednje stavke, a mi smo napravili parodiju. Ne pokušavamo da zbunimo publiku sa našim Mikijem i njihovim Mikijem, već želimo da sve učinimo ispravno - dodao je reditelj.

Filips je naveo da ako im i bude stigla neka tužba da bi to mogla biti borba Davida i Golijata.

- Tako neki scenario, zar ne - dodao je.

- Verujem da radimo ispravno. Igramo se tamo gde smemo i ne verujem da 'Dizni' može da nam kaže kako da se igramo - kazao je.

"Mickey's Mouse Trap" se očekuje u bioskopima u martu 2024. godine.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još