Nikolićev savetnik za kulturu: Ne bi bilo čudno da Hrvati-kleptomani prisvoje i Sv. Savu

Savetnik predsednika Srbije za kulturu Radoslav Pavlović u izjavi za agenciju Srna, povodom hrvatskog "prisvajanja ćirilice", rekao je:

- Ne treba se ničemu čuditi. Nastali su na antisrpstvu i ako prestanu s pričom o lošim Srbima, ako prestanu s kleptomanijom, dovode u pitanje i svoj opstanak. To je logičan proces kome se jedino možemo s ove strane rugati, jer on zaslužuje jedino ruganje i naučni osvrt.

Pavlović je takođe rekao da ga ne bi ništa začudilo da Sveti Sava bude proglašen Hrvatom, imajući na umu da su Hrvati "prisvojili Ruđera Boškovića za Hrvata" i pokušali da Nikolu Teslu "stave među Hrvate". Podsetio je da su u avgustu 1941. godine ustaše pobile sve u selu Smiljan, uključujući i Teslinu porodicu.

Na nedavno održanom naučnom skupu Hrvatske akademije nauke i umetnosti ćirilica je proglašena hrvatskom baštinom, što je izazvalo niz rasprava. Hrvatski naučnici su naveli da je najpoznatiji ćirilični spomenik Miroslavljevo jevanđelje iz 12. veka "pisano hrvatskom ćirilicom i staroslavenskim jezikom hrvatske redakcije".

- Naša država treba objasniti da je ćirilica pismo verovatno starije od pojma srpske nacije i hrvatske nacije, da vodi praktično i grafički poreklo iz vinčanske kulture, a da će ovi krasti, krašće - ni prvo ni zadnje - kaže Nikolićev savetnik za kulturu za Srnu, a prenosi "Press".

Nikolićev savetnik za kulturu dodao je da su se 1900. godine u Dubrovniku, za kojega je naveo da je "juče pre podne ušao u sastav Hrvatske", na izborima za dalmatinski Sabor, samo dvojica stanovnika Dubrovnika - jedan fratar i jedan obućar - izjasnili kao Hrvati.

Pavlović se oštro usprotivio pokušaju utemeljenja hrvatske pravoslavne crkve ističući da je paradoksalan pojam "hrvatsko pravoslavlje". Pozvao je srpske istoričare da rasvetle ko su bili znameniti Marin Držić i Ivan Gundulić.

Pogledajte još