Princ Hari video kako talibani ubijaju dete: "Ne znam više šta je normalno"

Dvadesetosmogodišnji princ, koji je sleteo u britansku vazduhoplovnu bazu "Brajz Norton", nedaleko od Oksforda, izjavio je da je poslednjeg dana misije video kada su talibani ubili sedmogodišnju devojčicu.

- Bilo je to užasno iskustvo. Veoma sam ponosan na momke. Sve je mnogo drugačije nego prošli put. Presrećan sam što sam se vratio - rekao je Hari za "Skaj njuz", prenosi Blic.

- Ne znam više šta je normalno. Nema ničeg normalnog u tome što smo radili u poslednja četiri i po meseca. Poslednjeg dana sam video kako su pobunjenici ubili sedmogodišnju devojčicu. Normalnost je relativna stvar. I dalje ću biti ono što jesam i obavljaću vojničku dužnost sa zadovoljstvom - dodao je on.

Hari je rekao da je ubijanje talibana "posao koji se očekuje od vojnika, posao koji on mora da uradi za sebe, za drugove sa leve i desne strane, a naročito za drugove na tlu".

Po završetku vojne misije u Helmandu, princ je bio na "opuštanju" u britanskoj vojnoj bazi na Kipru. U bazu "Brajz Norton" stigao je redovnim vojnim transportom, ali nije nastavio put sa ostalima do baze u Vatishamu, u Safolku, već je napustio bazu u privatnom aranžmanu.

Kako je sinoć saopšteno, šefovi Skotland Jarda razmatraju mogućnost pojačane zaštite princa Harija posle njegovog otvorenog priznanja da je ubijao neprijateljske borce.

Princ je u ponedeljak izjavio da je "eliminisao" talibanske borce iz kabine svog borbenog helikoptera "apač" i priznao da je "sam sebe izneverio" kada je go ludovao u Las Vegasu samo nekoliko nedelja pre nego što je upućen u Avganistan.

Pogledajte još