Platinija brinu Srbi i Hrvati

"Izvršni odbor UEFA zabrinjava neprihvatljiv nivo nasilja i nereda koji se događaju na fudbalskim utakmicama koji uključiju i timove iz Srbije", navodi se u pismu Platinija.

Kako je saopštila Vlada Srbije, Platini insistira da se predsedavajući Odbora UEFA za stadione i bezbednost František Laurienec već početkom marta, sastane u Beogradu sa visokim predstavnicima srpske vlade i fudbalskih organa, kako bi se primenio integrisani plan strateških akcija na suzbijanju nasilja na fudbalskim stadionima.

"UEFA zna da može računati na to da ćete ovo veoma osetljivo pitanje tretirati sa najvišim prioritetom i vi ste nam sada potrebniji nego ikada, jer od toga u velikoj meri zavisi budućnost srpskog fudbala", ističe se u pismu koje je predsednik UEFA Mišel Platini uputio premijeru Dačiću.

Pismo Platinija hrvatskom premijeru
"Poštovani gospodine Milanoviću,

Kao što već znate, jer smo o tome razgovarali tokom proslave stogodišnjice Hrvatskog fudbalskog saveza u decembru prošle godine, gde sam naglasio problem. UEFA je izuzetno zabrinuta svim nivoima nasilja na određenim utakmicama u kojima učestvuju hrvatske ekipe u takmičenjima pod okriljem UEFA. Ova zabrinutost nije ništa novo. U februaru 2011. godine sam se sreo s predsednikom Republike Hrvatske kako bih mu objasnio službeni stav Izvršnog komiteta UEFA. S našeg gledišta, izostanak uticaja i opredeljenosti vlade glavni je uzrok koji sprečava napredak po ovom pitanju, pa je imajući to na umu, Izvršni komitet UEFA zadužio je Františeka Laurineca, predsednika Komisije za stadione i bezbednost da se susretne s najvišim predstavnicima Hrvatske vlade i fudbalskih vlasti i što pre. Ovo predstavlja napor u postizanju sporazuma o provođenju ključne strateške akcije koja je potrebna da bi se ostvario momentalni napredak. Želeli bismo da predložimo da se ovaj sastanak održi u Hrvatskoj, u martu 2013. godine, pa vas ljubazno molimo za punu saradnju i da ovo pitanje tretirate kao najviši prioritet. Stoga Vam se unapred zahvaljujem na razumevanju i pomoći u ovom posebno osetljivom problemu. UEFA zna da može računati na novi upravljački tim u hrvatskom savezu, koji preduzima krajnje napore, ali sada ste nam najpotrebniji jer budućnost hrvatskog fudbala zavisi od toga.

Iskreno, UEFA

Mišel Platini

(Izvor: B92)

Pogledajte još